Počitek

Princu ni uspelo zdržati do vnukove poroke

Sonči Nered-Čebešek / Novice Svet24
16. 5. 2018, 07.20
Deli članek:

Počivati bi moral vsaj še teden dni, a princ Philip zdravniških navodil ne upošteva.

Profimedia
Od Kensingtonske palače do gradu Windsor je princ seveda vozil po londonskih cestah, a na srečo varno.

Soprog britanske kraljice Elizabete, vojvoda Edinburški, je bil od nekdaj precej samosvoj možakar.

In tudi dandanes, ko je tik pred svojim sedemindevetdesetim rojstnim dnem, živi, kot je bil vajen oziroma kot da pravila zanj ne obstajajo. Tokrat pa ni kršil le protokolarnih zakonitosti, temveč je s svojim dejanjem dokazal, da se požvižga tudi na mnenja in navodila zdravnikov.

PRERAČUNANO

Ko so princa v začetku aprila urgentno odpeljali v londonsko bolnišnico Kralja Edvarda VII., je bilo jasno, da je stanje resno. S tem, ko je privolil v hospitalizacijo, se je zavestno odpovedal družinskemu proslavljanju velike noči. Praznična maša v Sandringhamu na velikonočno nedeljo je namreč nekaj, kar noben član kraljeve družine ne sme zamuditi.

Po uradnem poročilu z dvora je šlo menda samo za rutinsko operacijo kolka, a se je kasneje razvedelo, da poseg nikakor ni bil preprost, saj je imel princ okvaro v zglobu kosti že več let, trpel je velikanske bolečine, vendar nikakor ni želel pod nož.

Z dvora pa je nato pricurljala še informacija, da je princ privolil v poseg v velikonočnem času tudi zato, da bi do poroke svojega vnuka Harryja, ki bo 19. maja, že tako okreval, da bi hodil brez opore.

SAM ZA VOLANOM

Operacija kolka je menda izvrstno uspela, a okrevanje naj bi bilo dolgotrajno. Zdravniško navodilo je bilo, da mora princ Philip do 19. maja počivati in opravljati le predpisane razgibalne vaje in dnevno nekaj minut lahno hoditi.

Presenečenje je bilo v nedeljo na konjskem šovu pred gradom Windsor zato res izjemno, ko je na prizorišče pripeljal prinčev črni land rover. Nato pa je je sledil še šok: za volanom je namreč sedel kar princ in s terencem spretno manevriral med obiskovalci.

Ko je avto parkiral, si je snel očala, odprl okno in se na vsa usta smejal zbranim, ki so vanj dobesedno buljili.

Kraljice ob njem ni bilo, saj je bila kot gostiteljica na častni tribuni, a stroga, kot je, ga je kasneje na štiri oči verjetno pošteno okarala.