Raziskovanje

FOTO: Pot jima je prekrižala 1,5 metra dolga kača

Teja Pelko/Novice Svet24
10. 2. 2018, 07.15
Deli članek:

Voditelj, maneken in lastnik sobe pobega se je z ženo podal na raziskovalno-uživaški dopust v Vietnam.

osebni arhiv
Taiji Tokuhisa in Ana Žlender Tokuhisa ob japonskem mostu v starodavnem mestu Hoi An.

Za to vedno bolj popularno turistično deželo, ki ponuja veliko zanimivih dogodivščin, sta se odločila na priporočilo več prijateljev in znancev.

Taijija pa s to državo povezuje še nekaj. V seriji Ena žlahtna štorija je namreč igral vietnamskega podpredsednika. »Bil je že čas, da sem šel preverit stanje v državi,« nam je v smehu dejal Tokuhisa.

osebni arhiv
Privoščila sta si tudi nekaj morskih radosti.

V Vietnamu so ju navdušili ljudje in kulinarika, razočarali pa kupi smeti.

OD SEVERA DO JUGA

Letela sta na sever, v glavno mesto Hanoj, kjer sta si poleg mesta ogledala zaliv Halong, znamenitost, ki je uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine. Od tam sta se počasi spuščala proti jugu. Ustavila sta se v starodavni kmečko-turistični vasi Hoi An, ki je obdana z riževimi polji in jo vsako leto poplave skoraj potopijo. Od tam sta nadaljevala v Mui Ne, obmorsko mestece, najbolj poznano po beli in rdeči puščavi oziroma peščinah in ribičih. Nato ju je pot zanesla na največji otok Phu Quoc, ki leži na skrajnem jugu, povsem ob kamboški meji. Krasijo ga kilometri in kilometri peščenih plaž, ki pa jih hitro požirajo že obstoječi in nastajajoči megalomanski turistični resorti. Na koncu sta si še na hitro ogledala 12-milijonski Saigon/Hošiminh in nekaj njegovih znamenitosti, od tam pa poletela proti domu.

osebni arhiv
Skuter je v Vietnamu glavno prevozno sredstvo.

POMANJKANJE OBČUTKA ZA EKOLOGIJO

SPOMINKI

Taiji in Ana na vsakem potovanju nakupita lokalne uporabne stvari. Iz Vietnama sta prinesla kavo, po kateri slovijo, poper in zeleni čaj, ki ju na veliko pridelujejo, azijske paličke za jesti in še nekaj malenkosti.

Oba so v Vietnamu na prvem mestu navdušili neverjetno prijazni, nasmejani in ustrežljivi ljudje, na drugem pa zelo okusna in raznolika hrana. Razžalostile pa so ju smeti. »Plastika in druge smeti se kopičijo na vsakem koraku, občutka za ekologijo pri lokalnem prebivalstvu ni, kar je velika škoda, saj s tem naravi in sami sebi povzročajo nepopravljivo škodo. Seveda smo posredni krivci tudi mi. Z našimi vsakodnevnimi odločitvami, ko izbiramo nakupe, lahko prav vsak posameznik pripomore k zmanjšanju te pereče svetovne problematike,« poudarja Taiji.

KAOTIČEN PROMET

Vietnam sta Taiji in Ana Žlender Tokuhisa med drugim raziskovala tudi s skuterjem, kar je bilo že samo po sebi svojevrstna dogodivščina. »V 90-milijonski državi je glavno prevozno sredstvo skuter, s katerim prevažajo omaro, pujsa, 10-metrske železne palice ali pa štiričlansko družino. Seveda sva si ga tudi midva izposodila, saj si tako najbolj mobilen. Moraš pa čim prej preklopiti na njihova pravila, ki nimajo absolutno nobene povezave z našimi in so na prvi pogled nepredstavljivo kaotična. Med raziskovanjem otoka pa sva med vožnjo skozi džunglo s skuterjem ponesreči povozila okoli 1,5 metra dolgo živo zeleno kačo, ki nama je prekrižala pot, a je kljub vsemu potem izginila v goščavo,« nam je še razkril Taiji.

osebni arhiv
Delo na riževem polju.