Zabava

Če jo naročite danes, jo boste dobili konec prihodnjega leta

Janja Ambrožič/DL
8. 5. 2014, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Dečji vasi pri Zagradcu Jože Pečjak, nekdanji član ansambla Slapovi, že več kot dve desetletji z veliko vneme in ljubezni izdeluje med Slovenci izredno priljubljene harmonike. Njegovi izdelki so pri nas zelo cenjeni, temu primerne so tudi čakalne dobe – če jo naročite danes, jo boste v najboljšem primeru dobili konec prihodnjega leta.

Janja Ambrožič/DL

Ker Pečjak vse oziroma skoraj vse dele harmonike naredi sam, kupi le gumbe in glasilke, je postopek izdelave zahteven in dolgotrajen. Dela se loti po sklopih, najprej si pripravi več omaric, okovja, mehov ..., šele potem jih začne sestavljati. V prvih treh mesecih letošnjega leta denimo ni izdelal še nobene harmonike, ob našem obisku se je v delavnici ukvarjal z mizarskimi deli.

Da se loti vsega, dokazuje domača hiša, ki jo je v večini zgradil in opremil kar sam; njegovo delo je tudi lepo dodelan portal in umetniško obdelane stene.

 »Izdelava harmonike je dolgotrajen proces, za vsako porabim vsaj 400 ur. Moraš biti precej spreten, delo zahteva poznavanje različnih strok, tako sem 'tišlar', ličar, kovinar in uglaševalec v eni osebi,« je malo za šalo in zelo zares povedal prijeten sogovornik, ki se bo letos srečal z abrahamom in za katerega bi lahko rekli, da je predvsem rokodelec.

Več o njegovih začetkih in spominih na ansambel Slapovi si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!