Slovenija

Nam država prikriva epidemijo?

Žiga Kariž
8. 5. 2014, 07.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pred prvomajskimi prazniki je na Koroškem prišlo do izbruha oslovskega kašlja. Na socialnih omrežjih so starši učencev poročali o praznih šolskih učilnicah in celo o navodilih otrokom, naj zaradi obsega bolezni ostanejo doma. Uradni podatki prikazujejo drugačno sliko, a starši so zmedeni in razburjeni, saj nekateri zdravniki otroke pozivajo k dodatnim cepljenjem.

Profimedia

Oslovski kašelj spada med najbolj nalezljive otroške bolezni, saj se ob stiku z bolnikom okuži kar 90 odstotkov ljudi. Povzroča ga bacil, ki se prenaša kapljično. Bolezen se začne kot običajni prehlad, po navadi brez vročine. Po 14 dneh pa imajo otroci prave napade kašlja.

Oslovski kašelj spada med najbolj nalezljive otroške bolezni.

Pred prvomajskimi prazniki so s Koroškega in Štajerskega začele prihajati novice o odkritih primerih oslovskega kašlja. »Posamični primeri obolenja se pojavljajo po različnih osnovnih in srednjih šolah v regiji. Večina obolelih je cepljenih po programu cepljenja,« so javili iz Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor. A na socialnih omrežjih so se oglasili starši, ki pričajo o večjih razsežnostih bolezni. Tako so na Prevaljah 21. aprila otroci v osnovni šoli prejeli obvestilo, naj zaradi izbruha oslovskega kašlja ostanejo doma oziroma vsi obiščejo zdravnika. V nekaterih razredih naj bi bilo pred tem pri pouku prisotnih manj kot polovica učencev. Javnost je najbolj razburilo dejstvo, da je večina otrok zbolela kljub temu, da so bili cepljeni.

Kontaktirali smo nacionalni inštitut za varovanje zdravja - kaj so nam imeli povedati in več o dodatnem cepljenju si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24! Besedo dajemo tudi nasprotnikom cepljenja!