Zabava

'Od Slovencev sem dobila prst v rit'

A.M.
7. 7. 2013, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Te dni se je v črnogorskem Hercegnovem zgodil mednarodni festival Sunčane skale 2013, ki slovi kot eden največjih festivalov na področju nekdanje skupne države in na Balkanu. Na festivalu se je predstavila tudi naša pevka April, ki pa je bila na koncu precej jezna na komercialno televizijo Net TV.

Tanja Zrinski, Sunčane skale
Na letošnjem festivalu Sunčane skale je hladen tuš doživela slovenska predstavnica April, ki je razočarana nad mačehovskim odnosom Slovencev do naših glasbenikov.

V preteklosti so na festivalu Sunčane skale slavili Ivana Banfić, Goran Karan, makedonska mega zvezdnica Kaliopi ter še nekatere zvezde bivše Jugoslavije. Po lanskem letu, ko nas je zastopala Nuša Derenda, je slovenske barve tokrat predstavljala April s skladbo Paše mi. Vse skupaj je, tako kot v preteklosti, prenašala komercialna televizija Net TV, ki je imela pravico, da sodeluje tudi kot strokovna komisija – kot ostale televizije, ki so prenašale festival. Skupaj je sodelovalo 13 članov žirij iz različnih držav.

Za slovensko predstavnico se je začelo spodbudno, saj so ji žiranti namenjali kar nekaj točk, tako da je bila April nekaj časa celo med četrtim in osmim mestom. Glede na to, da so lahko predstavniki žirije glasovali tudi za svoje tekmovalce, smo pričakovali, da bo nekaj točk (če ne kar 12) od našega žiranta prejela tudi naša April. Toda slovenski žirant, ki o svojih glasovih ni poročal v slovenskem jeziku, ampak srbohrvaškem, naši pevki ni namenil niti ene točke, tako da je April končala na devetnajstem mestu. Če bi ji namenil npr. evrovizijskih 12, bi končala na osmem mestu. Tudi v preteklosti se je dogajalo, da so slovenske komisije svojim predstavnikom na teh festivalih večkrat namenile malo točk. Tako kot nekoč na Jugoviziji, kjer nismo znali podpreti svojega predstavnika. 

Mačehovski odnos Slovencev do naših glasbenikov

April so sicer tuji mediji in pevci, s katerimi se je spoznala na festivalu, precej spraševali o življenju v Sloveniji, ne nazadnje pa tudi o točkovanju, saj je bilo več kot očitno, da je vsak žirant, ki je prihajal iz določene države, svojemu predstavniku namenil 8, 10 ali največ 12 točk. Slovenci tako, kot kaže, še vedno raje podpremo tuje, svojega pa, kot da se sramujemo. Kot smo izvedeli, je bila April po koncu festivala precej jezna na televizijo Net TV, za katero, kot nam je dejala, sploh še ni slišala. »Od Slovencev sem dobila prst v rit,« je bila kratka in jedrnata.

Na letošnjem festivalu Sunčane skale je bila sicer za najboljšo skladbo izbrana pesem Majske kiše, ki so jo zapeli Kemal Monteno in Teška industrija. Drugo mesto je zasedel Danijel Pavlović (Srbija) s skladbo 3 dana, Joce Panov iz Makedonije pa je bil s skladbo Boli me tvoj dodir tretji.

Tanja Zrinski, Sunčane skale
Razglasitev zmagovalcev na festivalu Sunčane skale 2013.