Zabava

Bodo razveljavili rezultate Evrosonga 2013?

S.K.
4. 6. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska radiodifuzna unija in Vatikan imata marsikaj skupnega. Ob vsaki najmanjši omembi kakšnega škandala se najprej delata, kot da se ni nič zgodilo.

A.M.
Letos sta slavili Danska in Emmelie.

Letos se zdi, da EBU ne bo mogla ostati pri svoji politiki 'nič ne slišim, nič ne vidim, nič ne vem', saj se je nabralo preveč gradiva. Že na dan finala je litovski portal 15min.lt v svoji ruski izdaji objavil 12-minutni posnetek srečanja dveh možakarjev z litovskim študentom in novinarji pod krinko. Ponujala sta jim po 20 evrov in SIM-kartice, če bodo zvečer glasovali za pesem št. 20.

Kljub poskusom, da bi minimalizirali zgodbo in diskreditirali avtorje, se je izkazalo, da gre za resen litovski novičarski portal s skandinavskimi lastniki, da so zgodbo napisali profesionalni novinarji, z imenom in priimkom pa se je oglasil tudi študent, ki sta ga skrivnostna moža nagovorila. Podobno, malo starejšo zgodbo razkriva tudi beloruski radio. Kot v posmeh nenehnemu zaklinjanju EBU-ja, da je Evrosong popolnoma nepolitična oddaja, se je že oglasil azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev in zahteval ponovno štetje glasov, ker Azerbajdžan ni podelil Rusiji niti ene točke, zaradi česar se je azerbajdžanski veleposlanik v Moskvi opravičeval ruskemu zunanjemu ministru Lavrovu. Pripombe je imel tudi beloruski predsednik Lukašenka, ker njihova pevka ni dobila točk iz Rusije.

Jon Ola Sand, izvršni nadzornik evrovizijskega festivala, je na tiskovni konferenci izjavil: »Milijoni gledalcev v Evropi in tekmovalci, ki so v nastope vložili srce in dušo, si zaslužijo pošten in transparenten rezultat.« Kljub tem besedam EBU za zdaj vztrajno zavrača objavo vseh rezultatov telefonskega glasovanja in glasov strokovnih žirij po državah. Tako je doslej javno objavljen zgolj izid italijanskega telefonskega glasovanja. Analiza tega kaže, da je imela sprememba načina pretvarjanja točk strokovne žirije in televotinga večje posledice od pričakovanega.

Referenčna skupina pod vodstvom predsednika dr. Franka Dieterja Freilinga in nadzornika Jona Ola Sanda se bo naslednjič sestala ta mesec in bo imela tako kar precej materiala za razpravo. Seje se bo prvič uradno kot član udeležil tudi slovenski predstavnik Aleksander Radić.