Zabava

20 ansamblov na predizboru Vurberk 2013

A.M. / G.T.
3. 5. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na razpis za letošnji že 22. festival narodnozabavne glasbe Slovenije Vurberk 2013 se je prijavilo 27 ansamblov oziroma skupin, ki imajo v svojem sestavu diatonično harmoniko in prepevajo dvo- ali večglasno.

Thinkstock

Kot zatrjujejo glasbeni strokovnjaki, gre za najimenitnejši tovrstni festival v državi,  saj si ansambli, ki na njem nastopijo, utrejo pot v vrh slovenske narodnozabaven glasbe. Slednje med drugimi potrjujejo tudi ansambli Modrijani, Spev, Pogum, Novi spomini, Mladi Dolenjci in številni drugi, ki so svojo glasbeno pot začeli prav na Vurberku.

Na tamkajšnjem odru, ki je na atraktivnem grajskem dvorišču – letos bo festival 15. junija – pa si prijavljeni ansambli morajo zagotoviti nastop pred strokovno žirijo še na izboru v Podnanosu v Vipavski dolini. Tokratni izbor bo v nedeljo, 5. maja, ob 16. uri v okviru prireditve Šembiška pomlad, ki jo pripravljajo člani Turističnega društva Podnanos.

Nedeljski izbor je že 12. leto zapored v tem prekrasnem primorskem kraju, na letošnjem pa bo nastopilo 20 ansamblov. Od teh je kar 12 debitantov, na vurberški festival pa se jih bo uvrstilo 14, seveda tisti, ki bodo z nastopom in izvedbo prepričali strokovno žirijo. Sicer pa se ansambli na vurberškem festivalu potegujejo za številne nagrade, med njimi tudi za plaketo Lojzeta Slaka,  plaketo Jožeta Šifrarja, ki jo organizator, Turistično društvo Vurberk, podeljuje za večglasno vokalno izvedbo, ter za najvišjo festivalsko nagrado Zlatega zmaja.