Zabava

Kateri plesalci so najboljši na sončni strani Alp?

A.M.
31. 1. 2013, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Festivalni dvorani v Ljubljani je potekala slavnostna podelitev nazivov nagrajenec leta Plesne zveze Slovenije in Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije.

"Iskreno verjamem, da naša prireditev pomembno prispeva k prepoznavnosti naše Zveze, predvsem pa naših najboljših tekmovalcev, kakor tudi medsebojnemu spoznavanju znotraj Zveze, saj se sicer tekmovalci srečujejo samo v okviru svojih tekmovalnih disciplin. Iskrene čestitke vsem, ki ste zaslužni, da so naši tekmovalci v tolikih plesnih disciplinah v svetovnem vrhu," je povedal predsednik Plesne zveze mag. Drago Šulek.

Priznanja so prejeli skupine, plesni pari in posamezniki, ki so v letu 2012 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu. Na prireditvi je potekala tudi podelitev priznanj profesionalnim plesnim parom, ki so člani Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije (ZPVUTS) in mednarodno tekmujejo v okviru organizacije World Dance Council (WDC).

V sklopu sekcije modernih tekmovalnih plesov, ki je najštevilčnejša znotraj Plesne zveze, saj združuje več kot 40 disciplin v treh skupinah tekmovalnih plesov, je solistka leta postala URŠKA RUBIN (PK Zapleši si; lastna koreografija). V letu 2012 je več kot upravičila svoj status, saj je bila znova nepremagljiva v street dance showu, kjer je ubranila lanskoletna naslova svetovne in evropske prvakinje, svojo vsestranskost pa je dopolnila s 3. mestom na SP v hip hopu.

Solist leta v modernih tekmovalnih plesih je postal JURE GOSTINČAR (Plesno društvo BPS Radovljica; lastna koreografija). Kot zmagovalec skupnega seštevka Pokalnega turnirja v modernih tekmovalnih plesih se je udeležil Svetovnega prvenstva v modernu in postal svetovni podprvak.

Plesna dvojica leta 2012 sta postala KLARA LAINŠČEK IN JAN RAVNIK (Društvo Kazina Ljubljana; koreografija Mitja Popovski). Klara in Jan sta sicer izvrstna solista, v letu 2012 pa sta prvič združila moči kot par in pokazala tudi svoje igralske sposobnosti. S točko Srečno neporočena sta bila najboljši par na svetovnem in evropskem prvenstvu v show danceu.

Mala skupina leta 2012 je postala skupina Street Dance Show mala skupina Plesnega društva BPS Radovljica s koreografijo DR MARTIN'S ASYLUM koreografinje Monike Veselčić, ki je osvojila naslov prvakov na SP in EP v street dance showu. Velika skupina oziroma formacija leta 2012 v modernih tekmovalnih plesih pa je postala Street Dance Show formacija Plesnega društva BPS Radovljica s koreografijo LOVE CRIME koreografinje Monike Veselčić. Formacija si je na svetovnem prvenstvu priplesala naslov podprvakov, z evropskega prvenstva pa se je vrnila kot zmagovalna formacija.

Plesni par leta 2012 v članski kategoriji v standardnih in latinsko ameriških plesih sta postala Miha VODIČAR in NADIYA BYCHKOVA iz PK Pingi Maribor. V letu 2012 sta nastopila na 35 mednarodnih tekmovanjih, na katerih sta se kar 19 krat uvrstila v finale. Postala sta državna podprvaka v standardnih in latinsko-ameriških plesih in državna prvaka v kombinaciji standardnih in latinsko-ameriških plesov. Njuna paradna disciplina je kombinacija 10 plesov v kateri sta postala tudi svetovna podprvaka.

Plesni par leta v ST in LA plesih za leto 2012 v profesionalni kategoriji sta postala ZORAN PLOHL in TATSIANA LAHVINOVICH iz PK Urška Ljubljana, ki sta skupno tekmovalno pot začela januarja 2000. V letu 2012 sta na tekmovanjih ponovno zastopala barve Slovenije in bila nepremagljiva v svoji kategoriji v latinsko ameriških plesih. Nastopila sta na 8 mednarodnih tekmovanjih in na vseh prepričljivo zmagala. Osvojila pa sta tudi naslov evropskih in svetovnih prvakov v latinsko-ameriških plesih v profesionalni diviziji WDSF.

Plesni par leta 2012 Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev sta postala ANDREJ ŠKUFCA in MELINDA TÖRÖKGYÖRGY. V letu 2012 sta nastopila na 13 tekmah v latinskoameriških plesih. Na WDC Evropskem prvenstvu sta dosegla 3. mesto. Na Svetovnem prvenstvu, ki je bilo prvo odprto WDC svetovno prvenstvo, sta bila peta. Na odprtem UK prvenstvu sta bila četrta, na londonskem International pa peta. Na odprtem Britanskem prvenstvu v Blackpoolu sta bila v vseh plesih na 5. mestu. Na Azijski turneji sta si na štirih tekmah priplesala 2.-3.mesto. Na WDC Kremlin Cup sta bila tretja, na odprtem prvenstvu Shenzhena, na Disney Resort 2012 pa sta bila obakrat na 2. mestu.