Zanimivosti

Novo ime, nova telefona, nov operacijski sistem

S.R.
31. 1. 2013, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kanadsko podjetje Research in Motion se po novem imenuje BlackBerry in je predstavilo dva nova telefona, s katerima se bo poskušalo kosati z iPhonom 5 in Samsungovim Galaxyjem S3. Telefona slišita na ime Z10 in Q10.

BlackBerry (torej bivši RIM) že dolgo časa le s težavo konkurira največjim igralcem na trgu pametnih telefonov in njihova nova modela sta bila med privrženci kanadskega podjetja že zelo težko pričakovana. Gre za prva modela, na katerih bo nameščen novi operacijski sistem BlackBerry 10, za katerega pri kanadskem podjetju upajo, da se bo lahko kosal z Applovim iOS-om in Googovim androidom.

BlackBerry Q10

Pametni telefon, ki nadaljuje BlackBerryjevo tradicijo pametnih telefonov s fizično tipkovnico. Hrbtna stran je izdelana iz laminiranega stekla, ki naj bi bilo lažje in trše od plastike. lede na to, da je telefon logično nadaljevanje RIM-ovih naprav, se vodilni pri njem niso kaj dosti obotavljali in so več pozornosti namenili Z10. Tudi v trgovine bo Q10 prišel za modelom Z10, ki se bo ponašal z zaslonom na dotik.

Sodeč po prvih odzivih je tipkovnica na modelu Q10 tako dobra kot v starih časih, prav tako na stare modele spominjajo tudi oblikovne značilnosti. Gumbi za navigacijo in meni so sedaj preteklost, gumb za glasnost pa izgleda podobno kot tisti na RIM-ovem PlayBooku. Telefon z 10,3 milimetri spada med debelejše aparate, a je kljub temu presenetljivo lahek. Pod pokrovom se skriva dvojedrni 1.5-gigaherčni procesor, ki mu pomagata še 2GB RAM-a. Torej telefon za vse, ki si poleg zaslona na dotik želijo še fizične tipkovnice, čeprav premik prstov iz tipkovnice na zaslon pri tovrstnem telefonu zahteva nekaj privajanja. Blackberry se glede točnega datuma izida telefona ni povsem izjasnil (razen, da bo na police prišel za modelom Z10), kot datum prihoda v trgovina v ZDA in po svetu pa so omenjali april.    

##IMAGE-19741##BlackBerry Z10 

Precej več pozornosti na novinarski konferenci je bil deležen model Z10. Gre za model z izključno zaslonom na dotik. Slednji se ponaša z diagonalo 10.7-centimetra (4.2 palca) in ločljivostjo 1280x768, kar v praksi pomeni 365 točk na en kvadratni palec (365DPI) – torej ima zaslon višjo ločljivost kot iPhone 5.

Z10 je poleg tega tudi prvi BlackBerryjev telefon s podporo omrežju 4G. Pod pokrovom se skriva dvojedrni 1.5-gigaherčni procesor, ki mu prav tako pomagata 2GB RAM-a, ki ga bo telefon za obljubljeno večopravilnost v operacijskem sistemu BB10 zagotovo še kako potreboval. Za stik z najboljšimi je Z10 opremljen tudi z NFC-jem in Bluetoothom 4.0. Na zadnji strani je kamera z osmimi megatočkami, ki lahko zajema video v poli visoki ločljivosti (1080p), na sprednji strani pa je kamera z dvema megatočkama in ločljivostjo 720p. Telefon ima poleg tega še 16GB pomnilnika, ki ga lahko z MicroSD kartico razširimo tja do 32B. V nasprotju z modelom Q10 je Z10 v beli in črni verziji že na policah.

Operacijski sistem BlackBerry 10

Nov operacijski sistem je zasnovan za delo brez gumba nazaj, namesto tega uporabniki s prstom od spodnjega dela zaslona potegnejo navzgor in tako pridejo do glavnega menija, ali pa se premikajo med aplikacijami. Prenovljen uporabniški vmesnik imenujejo ''Peek and Flow'' uporabnikom omogoča, da s preprostimi potegi po zaslonu v katerikoli aplikaciji vidijo predogled vseh opozoril in obvestil. Dobrodošla novost je funkcija BBM video klic, s pomočjo katere se uporabniki lahko med klicem vidijo, poleg tega pa si lahko izmenjujejo tudi zaslone, kar bo v poslovnem svetu zagotovo uporabno.

A noben telefon in operacijski sistem ne pomagajo kaj dosti, če na njem nimamo kaj početi. Prav zato so vodilni pri kanadskem podjetju obljubili, da bo v spletni trgovini BlackBerry World mogoče naložiti kar precej znanih aplikacij. Med drugim se omenjajo Amazonov Kindle, WhatsApp, LinkedIn, Facebook in Twitter. Poleg tega so že pred konferenco razkrili dejstvo, da so podpisali pogodbo z nekaj večjimi TV studii in mrežami, tako da bodo na novih BlacBerryjih na voljo tudi nekateri večji filmi in serije.

Vsekakor izgleda, da je kanadski BlackBerry z novima modeloma in operacijskim sistemom končno dohitel tekmece. Ali bo to dovolj za ponoven vzpon podjetja pa bo pokazal čas.