Vse za njo

George Clooney zaradi žene pobesnel in klical v Belo hišo

S.Č.
7. 6. 2024, 13.15
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 13.15
Deli članek:

Slavni igralec George Clooney ni mogel zdržati in je v navalu jeze poklical v Belo hišo, kjer se je obrnil na pomočnika ameriškega predsednika Joeja Bidna. Razlog za njegovo jezo je bila kritika ameriškega predsednika, ki se je nanašala na poskus Clooneyjeve žene, odvetnice Amal Clooney, da bi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja skupaj z voditelji Hamasa privedla pred sodišče zaradi obtožb vojnih zločinov.

Profimedia
Zakonca Clooney

Prejšnji mesec je Amal Clooney sodelovala z glavno tožilko Mednarodnega kazenskega sodišča pri sprejemu sodbe o aretaciji izraelskega premierja. Ta poteza je ameriškega predsednika Joa Bidna močno razburila, saj je ocenil, da je odločitev "nezaslišana". Biden je vztrajal, da med Izraelom in Hamasom ni moralne enakosti in celo namignil na možne sankcije proti sodišču, kar bi lahko privedlo do izgona Amal Clooney iz ZDA.

V odgovoru na te dogodke je George Clooney po telefonu izbruhal jezo, ko je govoril s predsednikovim višjim svetovalcem Stevom Ricchettijem, poroča Washington Post. Kljub predsednikovemu nestrinjanju Amal Clooney ostaja trdna v svojih prepričanjih in odločitvah. "Ne sprejemam, da bi moral biti vsak konflikt nad zakonom, niti da bi moral biti kateri koli storilec nad zakonom," je dejala Amal Clooney, poroča Daily Mail.

Medtem izraelska vojska kljub mednarodnim kritikam nadaljuje z operacijami v Gazi

Zakonca Clooney sta dolgo veljala za velika podpornika Bidna, pri čemer je George za njegovo volilno kampanjo leta 2020 prispeval več kot 500.000 dolarjev in bil sogostitelj spletnega zbiranja sredstev. Kljub temu George Clooney zdaj razmišlja ali se bo udeležil naslednjega zbiranja sredstev, kjer naj bi nastopil skupaj z Barackom Obamo, televizijskim voditeljem Jimmyjem Kimmelom in igralko Julio Roberts.

Pred dnevi je izraelski premier Netanjahu sprejel povabilo, da nagovori predstavnike v obeh domovih ameriškega kongresa, kjer je izrazil svojo hvaležnost za priložnost, da predstavi resnico o "pravični vojni" Izraela proti Hamasu.

Medtem izraelska vojska kljub mednarodnim kritikam nadaljuje z operacijami v Gazi, kjer se boji nadaljujejo. Meddržavno sodišče je Izraelu naložilo, naj takoj prekine vojaško operacijo na tem območju, kar se ni zgodilo.

Med obtoženci so tudi izraelski obrambni minister in drugi voditelji

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan je zahteval naloge za aretacijo voditelja Hamasa Yahya Sinwarja in izraelskega premierja Netanjahuja zaradi obtožb vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Med obtoženci so tudi izraelski obrambni minister Yoav Gallant ter voditelji Hamasa Mohammed Deif in Ismail Haniyeh.

Amal Clooney, ugledna odvetnica za človekove pravice, je bila ena od šestih pravnih strokovnjakinj, ki so tožilcu Khanu pomagale pri pripravi teh obtožb.