Skrajnež je le priča

Asistent evroposlanca osumljen vohunjenja

A.S./STA
7. 5. 2024, 13.08
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 13.10
Deli članek:

Belgijsko tožilstvo je danes na prošnjo nemških kolegov v Bruslju preiskalo pisarni evroposlanca iz vrst skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Maximiliana Kraha in njegovega nekdanjega asistenta, ki mu očitajo vohunjenje za Kitajsko.

Profimedia
Aretirali so pomočnika Maximiliana Kraha, nosilca skrajno desne stranke AfD na prihajajočih evropskih volitvah.

Evropski parlament je pred tem omogočil dostop do prostorov, so sporočili iz nemškega zveznega tožilstva, od koder sporočajo, da so pisarni preiskali v okviru preiskave proti nekdanjemu asistentu. Krah tako ni med osumljenimi, velja pa za pričo.

Nekdanji asistent Kraha, ki je leta 2002 prišel iz Kitajske v Nemčijo, Jian Guo je osumljen, da je vohunil za Kitajsko. Za skrajno desnega politika je delal od leta 2019. Guoa so aretirali aprila v Dresdnu, trenutno pa je v preiskovalnem priporu. Krah je po razkritju prekinil sodelovanje z njim.

Evropski parlament je sporočil, da kot je to navada sodelujejo z nacionalnimi oblastmi, tako so tudi omogočili dostop do pisarn. Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva pa je za nemško tiskovno agencijo dpa sporočil, da so ukrepali na prošnjo nemških oblasti. Kraha in njegove dokumente sicer ščiti poslanska imuniteta, to lahko na prošnjo oblasti odvzame le Evropski parlament.