Spektakel

Bo Raiven uspel preboj v finale Evrovizije?

S.Č.
7. 5. 2024, 09.37
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 10.24
Deli članek:

Skozi svetlobo reflektorjev in med množico navdušenih oboževalcev se bo nocoj ob 21. uri začela letošnja Evrovizija. Prvi polfinalni večer bo postregel z nastopi različnih držav, med njimi bo kot deveta nastopila tudi Slovenija s pevko Raiven, ki pa ji stavnice trenutno ne napovedujejo uvrstitve v sobotni finale.

Profimedia
Raiven in plesalci.

Letošnja Evrovizija poteka v švedskem mestu Malmö, pol stoletja po tem, ko je skupina Abba s pesmijo "Waterloo" prvič priborila zmago Švedski. Slovenija se bo predstavila z izvajalko Saro Briški Cirman, bolj znano kot Raiven. Njen nastop obljublja unikaten spektakel, saj se pesem "Veronika" dotika zgodbe Veronike Deseniške, prve ženske obtožene čarovništva v Sloveniji.

Raiven, znana po svojem specifičnem glasbenem slogu, ki prepleta elemente elektronike in filmske glasbe, bo na odru spremljala plesna zasedba SNG Opera in balet Ljubljana. Pevka je pred odhodom v Malmö povedala, da dojema nastop na Evroviziji kot vrhunec svoje kariere, a se s pričakovanji javnosti ne obremenjuje preveč.

Lahko se zgodi presenečenje

Kljub skeptičnim napovedim stavnic, ki trenutno Slovenijo postavljajo izven top 10, se lahko zgodi presenečenje. Lani so se stavnice izkazale za nenatančne v svojih napovedih za drugi predizbor, zato upanja za Raiven še ni treba opustiti. Prav tako nas lahko Raiven preseneti z močno vizualno podobo in čustveno izvedbo, ki bi lahko pritegnila tako občinstvo kot žirijo.

Danes zvečer se bo poleg Slovenije predstavilo še več držav, ki si prav tako želijo mesto v finalu. Med njimi so tudi tekmeci iz neposredne soseščine, kot sta Hrvaška in Srbija, ki jima stavnice napovedujejo boljše možnosti.

Za zdaj ostaja le vprašanje

Ne glede na končni rezultat, bo Evrovizija ponovno postregla z veličastnim spektaklom, ki bo združil Evropo skozi glasbo in kulturo. Raiven, ne glede na vse, ostaja zvesta svojemu umetniškemu izrazu in obljublja, da bo dala vse od sebe na odru, kar je na koncu najpomembnejše.

Zdaj ostaja le še vprašanje, ali bo Evropa slišala in videla globino sporočila, ki ga Raiven prenaša skozi svojo pesem "Veronika". Odgovor bomo dobili šele po končanem tekmovanju, ko bo jasno, ali se Slovenija uvršča v sobotni veliki finale ali pa bo ostala le pri lepem spominu na močan nastop.