Slavje

Princ Archie je dopolnil pet let

D.K.
7. 5. 2024, 08.43
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 08.53
Deli članek:

Sin britanskega princa Harryja in Meghan Markle Archie Mountbatten-Windsor je 6. maja dopolnil pet let. Tudi tokrat so zanj pripravili manjše slavje, osredotočeno na družino.

FB Britanski dvor
Harry in Archie

Po smrti kraljice Elizabete II je Archie šesti v nasledstvu britanskega prestola, njegovo polno ime pa je Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Pozornost javnosti je vzbudil že od trenutka, ko je bilo objavljeno, da je Meghan Markle noseča, zato se je o njem veliko pisalo in ugibalo, a sta se s Harryjem odločila, da podrobnosti iz njegovega življenja ostanejo zasebne, zato je le redko prisoten v javnosti. 

Rodil se je 6. maja 2019 v zasebni bolnišnici Portland v Londonu ob 5.26 zjutraj, tehtal je 3,3 kilogramaNjegovo rojstvo je na spletu vzbudilo več zanimanja kot kateri koli drug kraljevi otrok. To je bila eksplozija spletnih iskanj za "kraljevski otrok" na skoraj 30-kratnik povprečnega obsega. Toda zaradi kraljevega razdora, zaradi katerega sta se Harry in Meghan preselila v Kalifornijo, je Archie v Združenem kraljestvu preživel le prvih pet mesecev svojega življenja.

Ko se je Archie rodil, sta oba njegova starša jokala od veselja. Njegov prvi dom je bila Frogmore Cottage v bližini gradu Windsor. En čustven posnetek iz Netflixovega dokumentarca prikazuje Archieja, ki se dotika fotografije svoje pokojne babice princese Diane na steni otroške sobe v Frogmore Cottage. Meghan je bilo slišati: "Kdo je to? Hej, babica." Oktobra 2019 sta princ Harry in Meghan oznanila, da si bosta vzela šest tednov dopusta od kraljevih dolžnosti, da bi preživela čas s svojim novorojenčkom. Do marca 2020, tik preden je pandemija zaprla številne dele sveta, sta se z Archiejem preselila v Los Angeles, julija istega leta pa sta se preselila v svoj dom v Santa Barbari v Montecitu. Archie hodi v vrtec in bi moral začeti redno izobraževanje, ko bo dopolnil šest let.

Dve leti po Archiejevem rojstvu, 4. junija 2021, je družinica dobila novega člana, njegovo mlajšo sestrico Lilibet, ki bo čez slab mesec dopolnila tri leta. Podrobnosti o njegovem zlatem življenju z mlajšo sestro Lilibet so lani razkrili v Netflixovi dokumentarni seriji Harry in Meghan. Videli so ga, kako na plaži lovi galebe, pomaga staršem nabirati pomaranče na vrtu in se igra s svojima psoma.

Archiejev peti rojstni dan sicer sovpada s prvo obletnico kronanja njegovega dedka, Kralja III. Princ Harry se je lani udeležil očetovega kronanja in se kmalu po dogodku odpravil na letališče, da bi odletel nazaj v Kalifornijo na sinovo rojstnodnevno praznovanje. Meghan pa je ostala v ZDA.

Sicer pa njegova starša čaka delovni vikend. 39-letni princ Harry se ta teden odpravlja v Združeno kraljestvo na praznovanja ob 10. obletnici iger Invictus Games, 42-letna Meghan pa naj bi se s svojim možem ponovno srečala konec tedna na obisku v Nigeriji, kjer bo v ospredju tudi športno tekmovanje. za veterane in servisno osebje.