Italijanska ikona

Loredana Bertè: »Rekli so mi, da sem nora, a si v resnici le upam biti jaz«

N.S.
27. 4. 2024, 08.01
Deli članek:

Italijanska glasbena legenda, ki že pet desetletji navdušuje z edinstvenim in neukrotljivim talentom, velja za eno najpomembnejših zgodb v zgodovini italijanskega šovbiznisa.

Promocijsko gradivo
73-letna Loredana je v svoji dolgi karieri rada sprožala revolucijo v glasbi in tudi v modi, med letoma 1988 in 1992 pa je bila poročena s teniškim zvezdnikom Björnom Borgom.

Italijanska igralka, pevka in tekstopiska, katere pravo ime je Loredana Carmela Rosaria Bertè, je v svoji uspešni karieri, ki traja že od leta 1970, prodala več kot petnajst milijonov plošč. Med njene zimzelene uspešnice spadajo tudi Fiabe, Dedicato, E la luna bussò, In alto mare, Non sono una signora, Acqua in Babilonia. Pesem J’adore Venise, ki jo prepeva Loredana, je bila vključena v romantično filmsko dramo Pokliči me po svojem imenu, ki je med drugim prejela oskarja za najboljši prirejeni scenarij. V karieri se ni nikoli omejevala na en žanr, raziskovala je brez omejitev, od popa do funka in reggaeja, in naredila iz rocka način življenja. Z vsestranskostjo, sposobnostjo prelivanja čustev v glasbo in popolno povezavo z občinstvom je sprožala revolucijo v glasbi in tudi v modi – z lažnim nosečniškim trebuhom na odru Aristona leta 1986 je bila avantgardna z vizijo svobodne, bojevite, močne ženske; leta 1977 je s pesmijo Fiabe pripovedovala o vsej bolečini posilstva. Rdeča nit njenega ustvarjanja je močna sporočilnost: vedno z ženskami in za ženske, boj za pravice šibkejših in vseh tistih, ki se ne (z)morejo ali znajo braniti.

Profimedia
Glasbena legenda je izdala več kot 35 albumov, prvi, Streaking (1974), je bil cenzuriran zaradi eksplicitnih, šokantnih vsebin.

Posebna navezanost na Sanremo 

Italijanska diva je na slovitem glasbenem festivalu tekmovala dvanajstkrat. Prvič leta 1986 s komadom Re, sledila sta še dva nastopa: leta 1988 s pesmijo Io in leta 1991 s pesmijo In questa città. Čez dve leti je sodelovala s svojo starejšo sestro Mio Martini, zapeli sta Stiamo come stiamo. Leta 1994 se je prireditve udeležila s komadom Amici non ne ho, leto kasneje z ANGELI & angeli, čez dve leti s pesmijo Luna, leta 2002 pa z Dimmi che mi ami. Leta 2008 je zapela pesem Musica e parole ter prejela nagrado tiskovne sobe in nagrado za življenjsko delo. Čez štiri leta je sodelovala z Gigijem D’Alessiem, zapela sta Respirare. Leta 2019 je nastopila s komadom Cosa ti aspetti da me in osvojila nagrado občinstva – s tem dejanjem je želelo vodstvo festivala pomiriti nezadovoljno občinstvo v dvorani zaradi Loredanine končne uvrstitve. Letos pa je na festivalu zapela pesem Pazza, za katero je prejela nagrado kritikov. Ekstravagantna pevka in igralka ima tudi v Sloveniji veliko oboževalcev, ki se veselijo izjemne priložnosti, da bodo lahko 4. maja v Avditoriju Portorož poslušali zvezdo v živo, kar bo njen edini postanek zunaj meja Italije. 

Profimedia
Loredana Berté se mudi na turneji Manifesto, kjer se poklanja popu, rocku in pop artu.

Loredanin Manifesto 

Nagrajena pesem Pazza je tako rekoč stoodstotna Loredana Bertè, v besedilu, aranžmaju in melodiji. »Električna, a ganljiva pesem, osvobajajoča, za petje z odprtimi rokami in očmi. Rock se tu zlije z osemdesetimi leti in ustvari popolno zvočno okolje zame, ki vrača nekaj globoko avtentičnega in močnega. Posvečena je vsem, ki se borijo proti predsodkom in se ne bojijo različnosti, drugačnosti, samosvojosti. Velikokrat so mi rekli, da sem nora, dobesedno ali ironično, zato ta pesem odraža mene kot svobodno bit; z njo si končno znova upam biti samo jaz,« je priznala slavna Italijanka, ki se trenutno mudi na turneji po teatrih. »Na tej turneji se poklanjam popu, rocku in pop artu. Del šova je namreč tudi celoten video Movie Movie, ki ga je prav zame posnel Andy Warhol v newyorškem Factoryju v osemdesetih letih,« še pove pevka in igralka. Glasbeni kritiki pa pravijo, da je poslušati koncert na turneji Manifesto kot vožnja z vrtiljakom: hitro gibanje skozi preteklost in sedanjost, od popa do rocka, bluesa in reggaeja, za kuliso pa še ekskluzivni kalejdoskop prvič objavljenih slik in simbolov rocka, kot sta jezik Rolling Stonesov ali jakna skupine The Clash