Globja in zrelejša

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s svojim globokim pomenom

A. M.
23. 4. 2024, 13.47
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 13.47
Deli članek:

Po izidu izjemno težko pričakovanega novega albuma 'The Tortured Poets Department', ki ga je v trenutku razgrabilo na milijone oboževalcev ameriške superzvezdnice Taylor Swift, se ob poslušanju odpira kar nekaj vprašanj o motivih, ki jih Taylor predstavlja v svojih novih pesmih. Razlaga kompilacije glasbe, ki je nedvomno njena najbolj kompleksna stvaritev dosedaj, namreč ni tako enostavna in lahkotna, kot smo bili od nje vajeni doslej.

Profimedia
Taylor Swift je v novem albumu pokazala ogromno mero ranljivosti.

Za Taylor Swift je to že 11 studijski album, ki nepričakovano vsebuje kar 32 skladb. Gre za precej bolj poglobljen in melanholičen projekt, ki ga, v nasprotju z njeno običajno barvito in živahno estetiko, simbolično krasi predvsem črno bela sivina. Da gre za delo, ki je osredotočeno na njene zrelejše in temnejše trenutke, so oboževalci sicer pričakovali in tudi pozdravljali že dolgo. A kljub temu Swiftova meni, da je k določenim skladbam potrebno dodati nekaj uvodne razlage, da jih bodo lažje razumeli tudi njeni malo mlajši oboževalci. 'The Tortured Poets Department' je že prvi dan po izidu postal najbolj poslušan album na Spotifyju, z več kot 200 milijoni predvajanj v manj kot 24 urah, piše revija Rolling Stone.

V ponedeljek je Amazon Music ponudil izkušnjo poslušanja albuma skupaj s komentarji, ki jih je skladbam dodala Taylor sama. Album opisuje kot "antologijo novih del, ki odsevajo dogodke, misli in občutke minljivega in fatalističnega trenutka v času - tistega, ki je bil enako senzacionalen in žalosten." O navdihu za pesmimi 'Fortnight', 'Florida!!!', 'Who's Afraid of Little Old Me?' in ' My Boy Only Breaks His Favorite Toys' pa je zapisala sledeče.

'Fortnight'

V pesmi Fortnight, ki jo izvaja s Post Malonom in ki je prva pesem albuma, je Swiftova razložila dramatične teme življenja in smrti. Združene so s sporočilom fatalizma oziroma procesa hrepenenja, zavrnitve, izgubljenih sanj. "To je dramatičen, umetniški, tragičen pogled na ljubezen in izgubo," pravi. "Življenje se je zgodilo, ti pa nisi končal z osebo, ki si jo imel rad, in zdaj moraš živeti s tem in se spraševati, kaj bi lahko bilo, če bi bilo. In to je pravzaprav precej tragičen koncept."


'My Boy Only Breaks His Favorite Toys'

Za pesem 'My Boy Only Breaks His Favorite Toys' Swiftova pravi, da je ljubljeno dekle prispodoba otrokove najljubše igrače, s katero se nenehno igra, dokler se igrača ne zlomi in je otrok ne zavrže. Swift to primerja z občutkom zlomljenosti v razmerju, ki razpada. "Težko je namreč dojeti, da je lahko najbolj priljubljena igrača v slehernem trenutku spremeni v navadno smet. Je pesem o zanikanju konca," je pojasnila pevka.'Florida!!!'

Za pesem, ki jo izvaja s Florence and the Machine, je povedala, da je navdušena spremljevalka dokumentarne serije NBC Dateline, od kjer je črpala navdih. Ljudi, ki bežijo pred zakonom in si želijo začeti novo življenje, vidi kot vzporednico z ljudmi z močno zlomljeno dušo. "Ko si zlomljen, del tebe tiho šepeta: 'Želim si novo ime. Želim si novo življenje. Nočem, da kdo ve, kdo sem in kje sem bil."


'Who's Afraid of Little Old Me?'

Za 14. skladbo z albuma je Swiftova spregovorila o svojem vzponu do glasbene slave kot najstnici in o tem, kako je to vplivalo na njeno samopodobo. Povedala je, da ima "svet občutek lastništva" nad javnimi osebnostmi in da ljudje hitro obsojajo in kritizirajo vsako potezo človeka, ki stoji pod žarometi. "Radi vidimo umetnike v bolečini," pravi.