Krono na glavo

Udeležba črne ovce britanske kraljeve družine, ne pa tudi vojvodinje

R.T.
4. 5. 2023, 20.32
Deli članek:

Dogodkom ob slovesnosti bo posvečen ves konec tedna, v britanski prestolnici pričakujejo na tisoče ljudi.

Profimedia
Kronali ju bodo na enak način.

Po smrti kraljice Elizabete II. je novi britanski kralj že septembra postal Karel III. Da monarh postane kralj, kronanje ni potrebno. Edvard VIII. Britanski je denimo vladal brez kronanja. A Karla III. bodo skupaj s soprogo Camillo okronali – v soboto v Westminstrski opatiji v Londonu.

Vsesplošno slavje

Kronanje je uradna slovesnost od prenosu naziva in pooblastil na novega kralja, obenem pa verska slovesnost, ki pomeni potrditev monarhove vloge kot vodje anglikanske cerkve. Nazadnje so ga v Londonu pripravili pred 70 leti.

Petek bo v znamenju priprav na slovesne sprevode in ulične zabave. Največje množice ljudi v soboto že od zgodnjih jutranjih ur pričakujejo ob poti sprevoda kralja in kraljice, zlasti ob ulicah The Mall, Whitehall in ob trgu Parliament Square. V nedeljo bo osrednji dogodek večerni koncert za približno deset tisoč gostov na windsorskem gradu, na katerem bodo med drugimi nastopili Katy Perry, Take That in Lionel Richie.

Od petka do nedelje bodo lahko pubi po vsej državi odprti dve uri dlje kot običajno – do ene ure zjutraj, ljudje pa so povabljeni, naj se slavju pridružijo z uličnimi zabavami in sodelovanjem v prostovoljnih projektih v svojih skupnostih. To naj bi bilo v središču zlasti v ponedeljek, ki je za Britance dela prost dan.

Profimedia
Priprave na kronanje

Krajše in skromnejše

Obred kronanja ostaja enak že več kot tisoč let, sama slovesnost pa bo krajša in skromnejša kot leta 1953 ob kronanju Elizabete II. Tudi gostov bo manj – okoli 2000, medtem ko jih je bilo pred 70 leti kar 8000 –, obred bo trajal le nekaj več kot uro (leta 1953 je trajal tri ure). Sprevod, ki bo spremljal Karla in Camillo, ne bo tako številen kot leta 1953; medtem ko je imel takrat kar 29.000 udeležencev, jih bo tokrat 4000. To bo tudi druga slovesnost doslej, ki jo bo mogoče spremljati v televizijskem prenosu.

Več delov

Karel in Camilla se bosta v Westminstrsko opatijo odpeljala z modernejšo kočijo, prvič uporabljeno leta 2014, z okni na električni pomik in klimo, vrnila pa se bosta z zlato kočijo, ki so jo uporabili v vseh kronanjih od leta 1830.

Samo kronanje sestavlja več delov. Na začetku bo canterburyjski nadškof predstavil kralja, ki ga zbrani pozdravijo z vzklikom Bog obvaruj kralja. Sledi kraljeva prisega, da bo branil zakon in anglikansko cerkev, nato pa ga bo nadškof mazilil s svetim oljem. To je narejeno po skrivnem receptu, ki med drugim vsebuje vrtnice, jasmin in cimet. Olje, narejeno za Karla, ne bo vsebovalo nobenih sestavin živalskega izvora, medtem ko je bila doslej v olju tradicionalno tudi ambra, ki nastaja v črevesju kita glavača.

Profimedia
Priprave na kronanje

Ob ustoličenju kralj prejme kraljevo kroglo, ki ponazarja tako versko kot moralno avtoriteto, žezlo, ki predstavlja moč, in še posebno vladarsko žezlo, ki nosi simbole pravičnosti in usmiljenja. Ob zaključku bo nadškof na kraljevo glavo položil krono svetega Edvarda – z isto so okronali Elizabeto II. – in kralj se bo od posebnega stola kralja Edvarda, ki se uporablja ob kronanjih, pomaknil k prestolu. Na enak način bo potekalo kronanje kraljice Camille, za katero bodo v ta namen prilagodili leta 1922 izdelano krono kraljice Marije, Karlove prababice.

Obred bo poln še druge simbolike, med drugim bo križ na čelu sprevoda v opatiji vključeval delčke križa, na katerem naj bi križali Jezusa, Karlu pa jih je kot darilo ob kronanju podaril papež Frančišek. Stroški kronanja, ki jih bo, ker gre za državniški dogodek, krila vlada, bodo znani šele po kronanju.

Številni visoki gosti

Profimedia
Priprave na kronanje

In ker gre za državniški dogodek, nad seznamom gostov bdi britanska vlada. Poleg britanskih političnih voditeljev, vključno s premierjem Rishijem Sunakom, so vabilo prejeli številni zvezdniki, dostojanstveniki, voditelji držav in člani kraljevih družin z vsega sveta. Med drugimi pridejo francoski predsednik Emmanuel Macron, avstralski premier Anthony Albanese, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, poljski predsednik Andrzej Duda, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Filipinov Ferdinand Marcos mlajši. Ameriškega predsednika Joeja Bidna bo zastopala njegova soproga Jill Biden. Med gosti bo tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ki bo v London potovala s soprogom Alešem Musarjem.

Meghan ostaja doma

Veliko pozornosti je sicer deležna tudi udeležba posameznih članov kraljeve družine. Da bo ob tej priložnosti pripotoval v London, je po dolgotrajnih ugibanjih in v luči zaostrenih odnosov le potrdil Karlov mlajši sin, princ Harry. Ne bo pa tja njegove soproge Meghan Markle; v Združenih državah Amerike bo ostala s hčerko Lilibet in sinom Archiejem, ki bo prav na ta dan dopolnil štiri leta.

Na kronanju ne bo niti vojvodinje Yorške Sarah Ferguson, nekdanje soproge princa Andrewa, ki sploh ni prejela vabila. Andrew, ki ima zaradi povezav z Jeffreyjem Epsteinom v kraljevi družini zelo okrnjeno vlogo, naj bi se dogodka udeležil. Camillini vnuki bodo skupaj s Karlovim vnukom, princem Georgeem, med paži v Westminstrski opatiji.

Poleg predstavnikov držav in kraljevih družin sta sicer kralj in kraljica na slovesnost povabila še 850 ljudi, ki so se izkazali s svojim delovanjem v lokalnih skupnostih, med drugim z dobrodelnim delom.

Profimedia
Priprave na kronanje

Profimedia
Priprave na kronanje