Pretresena

Upor: Kate Middleton svojim otrokom ne dovoli kraljevega 'rituala krvi'

E. J.
28. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

'Izkrvavitveni' obred je del vzgoje bodočih kraljev in je dokaj dramatičen, kot je princ Harry opisal v svojih nedavnih spominih Spare. Je tradicionalna kraljevska zabava postala neprimerna za današnji čas?

Profimedia
9-letnemi princ George, 7-letna princesa Charlotte in 4-letni princ Louis bodo kmalu dovolj zreli, da bi začeli z kraljevsko tradicijo lovljenja in uboja živali.

Kate Middleton svojim trem otrokom, 9-letnemu princu Georgeu, 7-letni princesi Charlotte in 4-letnemu princu Louisu, verjetno ne bo dovolila, da bi sodelovali pri "izkrvavitvenem" obredu, ki ga je princ Harry dramatično opisal v svojih nedavnih spominih Spare (Rezerva), in to kljub njenemu spoštovanju do kraljeve družine in tradicije, trdi nova kraljevska biografija.

Profimedia
Princ William, bodoči kralj menda upa, da bo Kate dovolila, da z otroki opravi obred krvavitve - sam namreč zelo rad jaha, lovi in strelja.

Terenski oziroma krvavi športi

Čeprav Kate sprejema številne tradicije in običaje, ki jih spoštujejo člani kraljeve družine, pa ima bolj zapleten odnos do "terenskih športov" ali "krvavih  športov", v katerih uživajo različni kraljevi člani, kot sta zalezovanje jelenov in lov.  

Profimedia
Kate Middleton se bo morala odločiti, ali bodo njeni otroci nadaljevali lovsko tradicijo britanske kraljeve družine.
Tom Quinn, avtor nove knjige Gilded Youth (Pozlačena mladost: Intimna zgodovina odraščanja v kraljevi družini) preučuje načine, kako člani kraljeve družine vzgajajo svoje otroke. Piše, da je princ William tisti, ki se sooča z javnimi ovirami, ko svoje otroke uvaja v podeželske športe, v katerih uživajo generacije njegove družine, na njihovih posestvih, kot sta Sandringham in Balmoral.

Profimedia
Takrat še princ Charles je menda veliko časa preživel na konju med lovom, tako je vzgojil tudi svoja sinova in pričakuje se, da bosta vnuka in vnukinja šli po njegovi poti.
"William se 'bori' s tradicionalnimi zabavami kraljeve družine, saj postajajo vse bolj nepriljubljene v javnosti," pojasnjuje Quinn. "William obožuje streljanje – ljubezen, ki jo deli z očetom – vendar se tudi zaveda, da se javnost zdaj vedno bolj premika proti temu, kar mnogi ljudje  imenujejo krvavi športi  - kraljevi jih raje imenujejo terenski športi. Toda ali so primeren za Georgea, Charlotte in Louisa?" Čeprav se princ "zavzema", da bi se njegovi sinovi naučili streljati, Quinn piše, da "nekdo pričakuje", da bo Kate "dovolila", da njeni otroci začnejo z obredom "krvavitve", kjer se po tradiciji kraljeve družine mladi princi namažejo s krvjo svojega prvega uboja, poroča Newsweek.

Profimedia
Mlada princa Harry in William z očetom, takrat še princem Charlesom v naravi, med enim številnih lovskih pohodov.
Harryjeva zgodba: prvi uboj jelena

O tem običaju se je šele pred kratkim začelo govoriti, ko je princ Harry podrobno pripovedoval o svojem "krvavenju" po prvem uboju jelena na Škotskem, bil je še najstnik. "Prelivanje krvi," je pojasnil princ, " je tradicija stoletij. 'Krvavenje' je izkaz spoštovanja do ubitih, dejanje obhajila s strani ubijalca. Tudi način, kako označiti prehod iz otroštva v ... ne moškost. Ne, ne to. Ampak nekaj blizu." Potem ko je Harry ustrelil svojega prvega jelena na posestvu Balmoral, je pripovedoval, kako je lovski čuvaj zarezal v žival in nato "mojo glavo potisnil v trup." "Poskušal sem se umakniti, a me je Sandy, lovski čuvaj, potisnil globlje," je nadaljeval. "Bil sem šokiran nad njegovo noro močjo. In nad peklenskim vonjem. Zajtrk mi je skočil iz želodca. Oh, prosim, o, prosim, ne dovolite mi, da bruham v jelenovo truplo. Po minuti nisem več vonjal ničesar, nisem dihal. Moj nos in usta so bili polni krvi, črevesja in globoke, moteče toplote."

Profimedia
Kralj Karel III., je ljubitelj podeželja in 'terenskih' športov, kot na dvoru rečejo krvavim športom.
Po tem so Harryju rekli, naj pusti, da se kri posuši, medtem ko so se osredotočali pozitivne vidike ubijanja: da je bil dober do jelena, ko ga je ubil z enim čistim strelom,  da je opravil svojo vlogo pri upravljanju populacije jelenov  in da je priskrbel meso za posestvo.

Nazorni opis uboja živali in njegovih utemeljitev je Harryju prinesel grajo društva Peta, ki se zavzema za etično ravnanje z živalmi. Harryjev tiskovni predstavnik je po objavi knjige Spare glede tega povedal: "Princ Harry je mislil dobro, toda ubijanje jelena je bilo utelešenje privilegija, saj je jelenovo življenje veljalo za potrošni material za zabavo lovca."