V Grčiji so veljale za sveti sadež

Kutine, zdrav sadež, ki omamno lepo diši

Mare Koren
2. 10. 2022, 15.44
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 15.45
Deli članek:

Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. So zelo aromatične, uporabljajo pa jih tudi v kozmetične namene.

Dreamstime
Uživanje kutin se zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov priporoča tudi v času prehladnih obolenj.

Drevo kutine ne zahteva posebne nege, dovolj je, če ga obrežemo vsaki dve leti. V tem času nekoliko razredčimo veje in pristrižemo štrleče. Spomladi gnojimo s kompostom. 

Kutine prepoznamo predvsem po značilni zlato rumeni barvi. Nezreli plodovi imajo dlakavo lupino, medtem ko so zreli na otip podobni hruški. Surove kutine ne veljajo za preveč užitne, vendar to še ne pomeni, da so neuporabne. Postavite jih v predsobo, omaro, morda v avtomobil ... Tako boste poskrbeli za prijeten vonj prostora. Nič ne de, če se bo kutina nekoliko zgubala in posušila, to je le dokaz, da je postala zrela.

DIŠEČA KUTINOVA MARMELADA

Za pripravo 15 štiridecilitrskih kozarčkov omamno dišeče marmelade potrebujemo: 2,5 kg jabolk, 7 kutin, 1,5 kg sladkorja, 1 l vode, 2 limoni, 3 zavoje vaniljevega sladkorja, klinčke in cimet v prahu, 1,5 dcl ruma. Priprava: jabolka in kutine operemo in narežemo na drobne rezine ali naribamo. Damo jih v večji lonec, dodamo vodo in zavremo. Pustimo, da vre dobre pol ure, medtem večkrat premešamo. Nato jabolka in kutine pretlačimo ter med mešanjem dodamo sladkor. Dobro mešamo in počasi dodajamo še preostale sestavine. Kuhamo še dobrih 30 minut oziroma do želene gostote. Nato marmelado še vročo prelijemo v sterilizirane kozarčke. Te zavijemo v odejo, kjer naj se marmelada počasi hladi. Odlična je na kruhu, postrežete jo lahko ob divjačini ali drugem mesu, uporabite kot nadev za biskvite in torte.

Pomešajte dve olupljeni kutini med zmes iz jabolk, ki jo pripravljate za jabolčno pito. Ta bo tako še bolj sočna, omamno dišeča in okusna.

NEBEŠKO DOBRE POLNJENE KUTINE

Za pripravo te odlične sladice ne potrebujemo ogromno časa, gostje pa bodo navdušeni. Sestavine: toliko kutin, kolikor je gostov, oreščki, maslo, sladkor, smetana, med, cimet in klinčki.

Kutine dobro operemo. Z nožem izdolbemo sredico, pri tem pa pazimo, da ne preluknjamo dna kutine. V sredico nasujemo zdrobljene oreščke, ki smo jih premešali z žlico sladkorja ter nekaj cimeta in klinčkov v prahu. Mešanico medu in masla do vrha nalijemo v kutine. Damo jih v pečico, ogreto na 180 stopinj, ter pečemo dobre pol ure. Nekoliko ohladimo in okrasimo s smetano.