Kaj pomenijo 'klobasasti prsti'?

Skrivnost oteklih prstov novega kralja: bodo razlog za abdiciranje in bo tako princ Willliam kmalu na prestolu?

E. J.
12. 9. 2022, 13.22
Posodobljeno: 12. 9. 2022, 14.54
Deli članek:

Zdravnik razkriva, zakaj so prsti kralja Karla III. tako otečeni in rdeči na fotografijah kraljeve družine – in kaj bi to lahko pomenilo za njegovo dolgoročno zdravje. Prav zaradi tega so vse glasnejše govorice, da na mestu kralja ne bo dolgo, temveč bo naloge kmalu predal najstarejšemu sinu Williamu, ki je sedaj naslednji na vrsti za prestol.

profimedia
Otečeni prsti so nekaj, za čimer je princ Charles, zdaj kralj Karel III. trpel že leta, sam jih je leta 2012 med turnejo po Avstraliji po dolgem letu v šali celo sam imenoval "klobasasti prsti".

Oboževalci princa Charlesa, zdaj svežega  kralja Karla III. so že pred časom opazili njegove "otekle prste". Smrt njegove 96-letne matere je sicer razkrila tudi slabo zdravje njenega veličanstva, pri čemer je kraljica v poznih letih trpela vse večjo utrujenost, prav tako pa so bile na njenih rokah opazne čudne modrice.

Sam jih je imenoval 'klobasasti prsti'

Toda zdaj, po njeni smrti, se je pozornost obrnila na njenega 73-letnega dediča in njegove rdeče in otekle roke, slike pa so po smrti kraljice Elizabete II. zaokrožile po spletu. Njegovo stanje ni nič novega: otečeni prsti so nekaj, za čimer je, zdaj kralj, trpel že leta, prej, ko je bil še takrat še princ Charles pa jih je leta 2012 med turnejo po Avstraliji po dolgem letu v šali celo sam imenoval "klobasasti prsti".

profimedia
Princ Charles s svojo materjo, pokojno kraljico Elizabeto II. - njegove roke so zelo otekle, gre za artritis, starost ali kaj drugega?

Starost ali kaj drugega?

Britanski zdravnik je za britanski Daily Star pojasnil, da so za otekanje lahko odgovorna številna zdravstvena stanja, pa tudi zadrževanje vode ali pa - najverjetneje – preprosto starost. "Edem je stanje, pri katerem telo začne zadrževati tekočino v udih, običajno v nogah in gležnjih, pa tudi v prstih, zaradi česar ti otečejo," je povedal dr. Gareth Nye.

Ženske so sicer bolj nagnjene k pojavu edemov kot moški, ker njihov ženski hormon, progesteron, povzroča stanje, zaradi česar imajo nekatere ženske tik pred menstruacijo zabuhle gležnje. Starejši ljudje pa lahko razvijejo enako motnjo, če dolgo sedijo.

Kralja Karla III. so večkrat slikali z oteklimi rokami in nogami, stanje pa je bilo še bolj opazno po dolgih obdobjih letenja ali potovanja v vroče države.

profimedia
Tako so se novemu kralju poklonili Britanci, mnogi so poljubljali njegove roke v znak spoštovanja.
Drug možen razlog za "klobasaste prste" je artritis. "Artritis – še eno pogosto stanje pri starejših od 60 let. Pogosto prizadene tri glavna področja v roki – sklep palca ali enega od sklepov prstov,« je dejal. "Prsti običajno postanejo togi, boleči in otečeni in čeprav zdravila lahko pomagajo pri bolečini, lahko oteklina ostane." Drugi vzroki so lahko dieta z veliko soli ali posebna zdravila, kot so tista za visok krvni tlak.

Zmečkane in modrikaste roke kraljice - so kazale na smrt?

V petek je zdravnik opozoril na kraljičin slaboten videz na njenem zadnjem kraljevem imenovanju – ko je v torek za premierko imenovala Liz Truss - kot znak, da se bližajo zadnji dnevi njenega življenja. Dr. Deb Cohen-Jones, ki živi v Perthu v Zahodni Avstraliji, je dejala, da so fotografije zmečkanih rok kraljice Elizabete II., ko je pozirala skupaj z novo premierko Združenega kraljestva Liz Truss na gradu Balmoral na Škotskem, morda znak slabšanja zdravja.

profimedia
"Izgleda, da verjetno obstajajo dokazi o periferni žilni bolezni," je kraljičine modrikaste roke komentirala zdravnica tik pred njeno smrtjo.

"Izgleda, da verjetno obstajajo dokazi o periferni žilni bolezni. To je motnja krvnega obtoka, ki povzroči, da se krvne žile zunaj srca in možganov zožijo, zamašijo ali zakrčijo,'' je povedala za Femail. "Včasih lahko povzroči srčno popuščanje. Če je vaša periferna cirkulacija tako slaba, organi niso dobro oskrbljeni s krvjo. Lahko je tudi znak večorganske odpovedi.« Nekateri dobro znani simptomi vključujejo občasno bolečino, ki se lahko kaže kot krči ali mišična utrujenost, "hladnost" prizadetega dela telesa, otrplost in mravljinčenje.

Roke pokojne kraljice so bile "lisaste", kar se običajno pojavi, ko srce ne more več učinkovito črpati krvi. Krvni tlak počasi pada in pretok krvi po telesu se upočasni, kar povzroči, da postanejo okončine hladne na dotik, pa poroča Crossroads Hospice.

Bo prestol res prepustil sinu?

Tudi zaradi zdravstvenega stanja novega kralja, Karla III., ki je položaj nastopil šele sedaj, pri 73 letih, se vedno več govori o tem, da se bo kralj odpovedal položaju in ga predal svojemu najstarejšemu sinu Williamu. Ali bo do abdiciral v korist sina, kot je na primer kralj Edvard VIII. abdiciral v korist svojega brata, ostaja vprašanje, a glede na kraljevo ne preveč dobro zdravje, kaže, da se to utegne kaj kmalu zgoditi. Britanski časniki tako poročajo, da se šušlja, da bo kralj Karel III. na položaju vztrajal kakšno leto, nato pa prestol prepustil sinu Williamu.