Zabava

Če bi bil glasba, bi bil Novi Sad jazz, ugotovite le, zakaj

Oglasno sporočilo
17. 6. 2022, 10.06
Posodobljeno: 4. 7. 2022, 11.13
Deli članek:

Na kraju, kjer je Donava toliko lepa, da je sleherni osvajalec skozi zgodovino želel, da bi je imel v svoji lasti, na krotki rodovitni obali, na kateri že stoletja nazaj uspeva ne le flora vseh vrst, ampak tudi izredni ljudje, v podnebjju, ki se upira vsaki nerazumni naglici ter neguje potrpežljivost kot vrlino, se je vmestila velika inspiracija pesnikov in glasbenikov – božanski Novi Sad.

Pogled na trdnjavo

Če  bi bil Novi Sad glasba, verjetno bi bil jazz, saj malo drugih zvrsti lahko združi vse ritme, ki se prepletajo z njegovimi tlakovci, Trdnjavo, Štrandom, parki … Tu bi se dalo slišati malo saksofona iz njegovih kultnih bendov, potem malo nikoli pozabljene ali zapuščene tamburice, in pa nežnih kitar uličnih godcev, ali mogočnih bobnov s Trdnjave…

Poletje je letni čas, med katerim diha Novi Sad s polnimi pljuči in razkrije svoj polni sijaj. Z množico dogodkov v odprtem prostoru in številnimi kulturnimi dogajanji, tako v centru mesta, kot tudi v drugih krajih v mestu  vas pričakujejo zanimivosti, ne glede na to, ali ste jih načrtovali obiskati, ali pa ste po naključju prišli do njih.

K energiji mesta samega prispeva tudi veliko število turistov iz različnih dežel, ki med poletjem opravijo dejansko invazijo v malem na vojvodinsko prestolnico. Festivalsko vzdušje na ulicah Novega Sada se začne že s prvimi polletnimi dnevi in traja kar do zadnjih sramežljivih sončnih žarkov.

Prvi dogodek, s  katerim steče Novi Sad v polletje je Nočni maraton in pa badminton pokal Serbian U17 & Youth International. Julij nam je tradicionalno rezerviran za glasbeni festival EXIT, ki ga letos organiziramo pod geslom „Zajedno. Zauvek!“( Skupaj! Za vedno!) in ki je svečanost od 7. do 10. julija. Predhodo pa vas pričakujemo na Blokstok rok festivalu v Železniškem parku

V avgustu prejmete vabilo za ples! Z dogajanjema Novi Sad – Tango grad in Festival uličnih godcev ter predhodnim Tamburica festom, ki  afirmira tamburaško glasbo, mi pa vas popeljemo v spontano zabavo, kjer koli se boste znašli .

Tamburica fest

September, kot uvertura za jesenska dogajanja, pa nam prinese ta pravi Kulturni kalejidoskop, festival  Vojvodinski okusi in se  zaključi z Mednarodnim sejmom lova in ribolova „LORIST“.

Okusi Vojvodine

To je prav tako obdobje vročin, donavskih obrežij, čard in spominov, da je prav Novi Sad – „Srbska Atina“, mesto Evropska prestolnica kulture in naslov za najpomembnejšo kulturno-prosvetno institucijo srbskega ljudstva – Matico srbsko. Polletje  je ta pravi čas za to, da obščemo muzeje in galerije „Srbske Atine“ in da se v prijatnem hladu, izven vreveža in sparine, spomnimo na to, da smo že od zdavnaj del Srednje Evrope. Na  številnih avtentičnih kulturnih postajah, ki počasi in zagotovo postajajo novi prostori kulture v Novem Sadu, se bodo obiskovalci lahko udeležili in sodelovali pri ustvarjanju mnogih kulturnih vsebin med  vsem letom.

Turistična organizacija Mesta Novi Sad

Strand