kraljičin jubilej

Sprva polna energije, nato odpovedala vse

Nejc Simšič
16. 2. 2022, 19.30
Posodobljeno: 6. 6. 2022, 15.37
Deli članek:

Štiridnevno slavje v čast platinastemu jubileju britanske kraljice Elizabete II. je Britance navdušilo, slavljenka pa je v javnosti prekipevala od dobre volje. Razkrivamo podrobnosti ...

Profimedia
Britanski dvor je ob platinastem jubileju izdal nov uradni portret 96-letne kraljice Elizabete II.

Veliko slavje ob praznovanju 70-letnice vladanja kraljice Elizabete II. se je začelo z veliko parado, po londonskih ulicah se je sprehodilo več sto vojakov s konji ter v spremstvu glasbenikov.

Z balkona Buckinghamske palače si je dogajanje ogledala tudi 96-letna monarhinja s svojo družino. Pred oči javnosti je stopila v družbi bratranca princa Edwarda, nato so iz kočij na balkon prišli tudi drugi člani družine. V prvi kočiji sta se pripeljali cornwallska vojvodinja Camilla Parker Bowles ter cambriška vojvodinja Kate Middleton z otroki, princeso Charlotte ter princema Georgeem in Louisom. Najmlajši člani kraljeve družine so za posebno priložnost oblekli oblačila v modrih odtenkih, medtem ko je Kate blestela v beli opravi in klobuku, ki spominja na tistega, ki ga je pred leti nosila princesa Diana. Za modre tone se je odločila tudi soproga princa Charlesa.

Profimedia
Po ulicah Londona se je prvič po letu 2002 zapeljala sedem metrov dolga in dobre tri metre visoka kraljičina zlata kočija. Za ekstravagantno vozilo iz leta 1762 sicer velja, da je najbolj neudobno prevozno sredstvo 96-letne monarhinje.

V drugi kočiji je z družino prišel kraljičin najmlajši sin, princ Edward. Princ Charles, njegov starejši sin princ William in kraljičina edina hči, princesa Anna, pa so na parado prijezdili odeti v slavnostne uniforme. Parade se je udeležil tudi predsednik britanske vlade Boris Johnson s soprogo Carrie Johnson. Na slavju je bil tudi Williamov mlajši brat Harry s soprogo Meghan Markle in otrokoma, a ker par ne opravlja več kraljevih dolžnosti, se po paradi ni pojavil na balkonu palače. Manjkal je tudi kraljičin sin princ Andrew, ki se sooča z obtožbami o spolnem nadlegovanju, hkrati pa je menda zbolel za covidom. Izbranci so si z balkona Buckinghamske palače ogledali tradicionalni prelet letal, medtem pa je zaradi prisrčnih grimas na obrazu največ medijske pozornosti pritegnil Louis, sin Williama in Kate.

Kraljica hvaležna

Šestindevetdesetletna monarhinja se je v posebnem govoru zahvalila tudi svojemu ljudstvu in vsem, ki so ji na dolgi karierni poti tako ali drugače pomagali: »Hvala vsem, ki ste sodelovali pri združevanju skupnosti, družin, sosedov in prijateljev za obeležitev mojega platinastega jubileja v Združenem kraljestvu in po vsej skupnosti narodov. Vem, da bo ob teh prazničnih priložnostih nastalo veliko veselih spominov. Navdihuje me izkazana dobra volja in upam, da bodo prihodnji dnevi priložnost za razmislek o vsem, kar je bilo doseženega v zadnjih sedemdesetih letih, medtem ko z zaupanjem in navdušenjem zremo v prihodnost

Prvi dan prenaporen, sledile so odpovedi

Kraljica Elizabeta II. je zaradi slabega počutja izpustila ves drugi dan slavja, ni se udeležila konjskih dirk, izpustila je tudi zahvalno mašo, ki se je je sicer udeležila vsa kraljeva družina, vključno s princem Harryjem in Meghan Markle, ki sta se tako prvič pojavila z družino v javnosti.

Profimedia
Na balkonu je stalo 18 članov družine, čisto ob kraljici pa so bili princ Charles in Camilla ter William in Kate z otroki.