kraljica in njen režim

Pri Sex Pistols kritičen, danes ponosen

A.R./STA
3. 6. 2022, 07.10
Posodobljeno: 3. 6. 2022, 07.48
Deli članek:

Skupina Sex Pistols, ki je ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II. nedavno na novo izdala kultno klasiko God Save The Queen iz leta 1977, bo kraljičin jubilej dodatno ovekovečila s spominskim kovancem.

Profimedia
Ker verzi njihove razvpite pankovske himne govorijo o kraljici kot »nečloveškem bitju«, njen režim pa označujejo za fašističen, so jo prepovedali na radiu in televiziji hiše BBC. A zaradi tega je postala le še bolj razvpita in je zasedla drugo mesto na uradni lestvici singlov, čeprav mnogi njeni oboževalci še danes menijo, da so ji namerno odrekli prvo mesto, ki je pripadlo pesmi Roda Stewarta I Don't Want To Talk About It.

Zbirateljski kovanec s podobo kraljice s piercingom v obliki zaponke na ustnicah bo naprodaj ves junij. Skovali so ga v kovnici Sex Pistol's Pistol Mint. Na eni strani je umetnik Jamie Reid, ki sodeluje s skupino, upodobil britansko zastavo, na drugi strani pa punk motiv, ki prikazuje kraljico s piercingom - zaponko na ustnicah, piše glasbena revija Louder, ki potezo označuje za »norčevanje fantov«. Kovanec je položen v oblazinjeno škatlico iz žameta. Izdelku je priložen digitalni ekvivalent nezamenljivega žetona.

Pevec skupine Johnny Rotten je nedavno razkril svoje poglede na monarhijo in poudaril, da protikraljevska himna God Save The Queen ni v celoti odraz njegovega trenutnega prepričanja. V britanski televizijski oddaji Piers Morgan Uncensored je med drugim izjavil, da »vsi domnevajo, da sem proti kraljevi družini kot človeškemu bitju, pa nisem. Pravzaprav sem zelo, zelo ponosen na kraljico, ker je preživela in ji gre tako dobro«.