refleksija

Slabi odzivi princa Williama prisilili v ukrepanje

R.T.
28. 3. 2022, 11.38
Posodobljeno: 28. 3. 2022, 11.47
Deli članek:

Monarhija se bo morala prilagoditi, če namerava preživeti.

Profimedia
S potovanja se je vrnil nezadovoljen.

Turneja po Karibih za princa Williama in njegovo soprogo Kate Middleton ni bila prijetna – tako zelo ne, da nameravata »na novo napisati priročnik«, potem ko bosta raztrgala starega.

Izkušnja naj bi ju le še utrdila v prepričanju, da mora monarhija biti gibka, če hoče preživeti.

Belize, Jamajka, Bahami – zakonca so pričakali protestniki. Njuno prisotnost so izkoristili politiki, ki si želijo, da jim ne bi več načelovala britanska kraljica Elizabeta II. Bili so tudi trenutki, ki so spomnili na časa kolonializma.

Profimedia
Na vozilo se je povzpel na željo jamajške vojske.

Vojvoda cambriški je svojim svetovalcem dal vedeti, da se bo moral soočiti z zahtevami po odškodninah za suženjstvo in protimonarhističnimi vzgibi. Bo moto »ne pritožuj se in ne pojasnjuj«, na katerega prisegata njegova babica in oče princ Charles, romal na smetišče zgodovine? Tako kaže. 39-letni princ je prepričan, da če ima monarhija kaj povedati, naj ne molči.

William naj bi imel pomisleke glede vožnje v terenskem vozilu, a naj bi šel na roko jamajški vojski, ki ima v lasti vozilo, torej land roverja brez strehe, ki ga je tam v 60. in 90. letih prejšnjega stoletja uporabljala kraljica. Prav tako niso britanski kraljevi družini nobenih uslug naredili prizori iz Kingstona, kjer sta William in Kate otroke pozdravljala skozi vrzeli v žičnati ograji.

Profimedia
Z otroci v Kingstonu

Odločen naj bi bil tudi, da zmanjša število spremljajočega osebja, v igri pa naj bi bili tudi krajši, cenejši obiski bližje domu.