podelitev oskarjev

VIDEO: Willu Smithu odneslo pokrov, Chrisu Rocku primazal klofuto

J.P./STA
28. 3. 2022, 06.11
Posodobljeno: 28. 3. 2022, 07.24
Deli članek:

Incident je presenetil organizatorje, ki so lahko samo izklopili ton v ameriškem prenosu, gledalci v drugih državah po svetu pa so lahko slišali vse.

Profimedia
Igralcu je zavrela kri.

Letošnja 94. podelitev filmskih nagrad oskar bo ostala v spominu po odmevnem incidentu, ki ga je sprožil komik Chris Rock pred najavo nominirancev za oskarje za dokumentarne filme, ko se je šalil na račun soproge igralca Willa Smitha Jade Pinkett Smith. Will Smith je stopil na oder in Rocku primazal klofuto.

Komik je ostal šokiran, Smith pa je potem še kričal na njega: "Drži ženino ime stran od svojih umazanih ust". Chris Rock mu je odvrnil, da bo to storil in dodal, da je bil to največji trenutek v zgodovini oskarjev.

Incident je presenetil organizatorje, ki so lahko samo izklopili ton v ameriškem prenosu, gledalci v drugih državah po svetu pa so lahko slišali vse.

Chris Rock je dejal, da se veseli naslednjega filma "G.I. Jane" in se norčeval iz Jade Pinkett Smith zaradi njene glave brez las.

Igralka naj bi imela težave z boleznijo zaradi katere ji izpadajo lasje in Willu Smithu se je zdela šala preveč neokusna zato je z Rockom opravil po domače.

Rock je pred najavo zmagovalca za najboljši dokumentarni film (Summer of Soul) zbijal šale še na račun Javierja Bardema, ki je bil nominiran za najboljšo moško vlogo (Being the Ricardos) in njegove soproge Penelope Cruz, ki je bila nominirana za najboljšo žensko vlogo v filmu Vzporedni materi. Dejal je, da Bardem moli, da zmaga Smith, ker bo sicer žena jezna, če sam zmaga, ona pa ostane praznih rok.

Smith je pozneje v govoru po osvojitvi svojega prvega oskarja hvalil celotno teniško družino Williams, o kateri govori film Kralj Richard in poudarjal, da je potrebno braniti družino. Vidno pretresen je med nizanjem zahval potočil tudi solze in na koncu izrazil upanje, da ga bo Ameriška filmska akademija po incidentu še kdaj povabila na podelitev.

Slavila Coda

Pred podelitvijo je bilo precej razburjenja zaradi novega načrta glede podelitve zlatih kipcev. Nagrade v osmih od 23 kategorij, vključno z nagrado za filmsko glasbo, montažo in kratki film, so namreč podelili že pred začetkom gala prireditve v živo.nMed samo prireditvijo so predvajali le izvlečke zahvalnih govorov nagrajencev. Sprememba je bila posledica tega, ker so zahvalni govori nagrajencev običajno predolgi, zaradi česar se prireditev podaljša čez odmerjen čas.

Sicer pa je oskarje v vseh treh kategorijah, v katerih je bila nominirana, vključno s prestižnim oskarjem za najboljši film leta, dobila družinska drama o gluhih Coda režiserke Sian Heder. Coda je dobila še oskarja za priredbo scenarija (Sian Heder) in za stransko moško vlogo (Troy Kotsur).

Največ oskarjev je na podelitvi, ki so jo prvič doslej povezovale tri voditeljice - Wanda Sykes, Amy Schumer in Regina Hall, je osvojil znanstveno-fantastični film Dune, ki je pobral šest "tehničnih" oskarjev - za montažo, ton, vizualne učinke, kinematografijo, izvirno glasbo in produkcijo.

Prvega oskarja v neposrednem televizijskem prenosu je dobila Ariana DeBose za stransko žensko vlogo v filmu Zgodba z Zahodne strani. DeBose je prva igralka latinsko-ameriškega izvora in odkrita LBGTQ igralka, ki je dobila oskarja.

Favorit Moč psa, ki je prišel na podelitev z 12 nominacijami je dobil oskarja za najboljšo režijo (Jane Campion), ki je med drugim ugnala močno moško konkurenco Stevena Spielberga (Zgodba z Zahodne strani), Paula Thomasa Andersona (Sladičeva pica) in Kennetha Branagha (Belfast).

Brannagh je potem dobil oskarja za najboljši izvirni scenarij, oskarja za najboljši film v tujem jeziku pa je osvojil japonski film Drive my Car.

Za najboljši celovečerni animirani film je bil razglašen Encanto, za kratki animirani film The Windshield Wiper, za kratki igrani film pa The Long Goodbye.