Vplivne ženske

FOTO: Slavne bogatašinje, ki rade pomagajo in spreminjajo svet na bolje

M. V.
8. 3. 2022, 20.35
Posodobljeno: 8. 3. 2022, 22.08
Deli članek:

Ob dnevu žena smo si ogledali, katere zvezdnice so tiste, ki jih je revija Forbes uvrstila najvišje na seznam stotih najvplivnejših in najmočnejših žensk na svetu ta hip. Tu ne gre le za bogastvo in moč, temveč Forbes upošteva tudi, kaj z denarjem in močjo počnejo pomembnega, da zaznamujejo svet in ga spreminjajo na bolje.

Profimedia
Oprah Winfrey

Oprah Winfrey

Oseminšestdesetletnica je začela s pogovorno oddajo, ki jo je postopoma spremenila v pravi medijski imperij z lastnim kabelskim programom in produkcijsko hišo. Njeno premoženje je vredno več kot 6,2 milijarde dolarjev. Podpira številne dobrodelne organizacije, njena Oprah's Angel Network pa se osredotoča predvsem na izobraževanje, v Južnoafriški republiki je celo ustanovila akademijo za dekleta. S svojimi priporočili močno vpliva na potrošništvo in javno mnenje, predvsem je veliko prispevala k odmiku od trenda »suhic« in razmahu mode za močnejše.

Rihanna

Profimedia
Rihanna

Prvič noseča 34-letnica je sicer najbolj znana kot pevka (prodala je več kot 250 milijonov albumov), a njeno več kot 1,7 milijarde dolarjev vredno bogastvo večinoma prihaja iz njene kozmetične hiše Fenty Beauty, linije spodnjega perila in solastništva luksuznega francoskega podjetja LVMH. Je ustanoviteljica neprofitne organizacije Clara Lionel, ki se posveča šolanju in izboljšanju življenja mladih ter pomaga pri naravnih nesrečah. Veliko njenih prizadevanj je usmerjenih na rojstni Barbados, zato so jo lani tam razglasili za »državno junakinjo«.

Reese Witherspoon

Profimedia
Reese Witherspoon

Presenetljivo se je na lestvici znašla tudi 45-letna igralka in producentka, sicer ena najbolje plačanih igralk na svetu, ki je pred nekaj leti zaradi razočaranoja nad ponujenimi »trapastimi« vlogami ustanovila lastno produkcijsko hišo Pacific Standard, ki se osredotoča na filme, ki jih ustvarjajo ženske in imajo ženske zgodbe. Do danes je vpletena v še več »ženskih podjetij«, ima svojo linijo oblačil, knjižni klub, dva podkasta, kanal z vsebinami na zahtevo … Podpira številne organizacije, ki se borijo za pravice žensk in otrok, preprečujejo družinsko nasilje, raziskujejo raka na dojkah, pomagajo pri naravnih nesrečah … Njeno bogastvo je menda vredno 400 milijonov dolarjev.

Beyonce

Profimedia
Beyonce

Nekdanja članica skupine Destiny's Child je danes ena najuspešnejših glasbenic na svetu in najbolj donosna temnopolta glasbenica vseh časov. Ima lastno produkcijsko hišo Parkwood Entertainment, ki ustvarja videospote, glasbo, filme in modna oblačila. Štiridesetletnica z več kot 440 milijoni dolarjev premoženja ima pogodbe s številnimi blagovnimi znamkami in vlaga v številna podjetja in nepremičnine. Je (so)ustanoviteljica več različnih dobrodelnih fundacij, predvsem se osredotoča na pomoč pri naravnih nesrečah, pomaga pri rehabilitacijskih programih in šolanjih, pomaga revnim ženskam in otrokom, se bori proti rasizmu, podpira raziskave mentalnega zdravja …

Taylor Swift

Profimedia
Taylor Swift

Dvaintridesetletna pevka je ena najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov, ki si je okoli 550 milijonov dolarjev premoženja pridelala z glasbo, koncerti, promocijskimi pogodbami in nepremičninami. Je predana »pomoči drugim« in s svojimi dejanji »spodbujam druge k dobrodelnosti«. Ob naravnih nesrečah pomaga z donacijami in koncerti, podpira umetnost na vseh področjih, se zavzema za šolanje vseh, podpira različne medicinske raziskave … Je tudi feministka, politična aktivistka in glasna nasprotnica vsakovrstnih diskriminacij.

Serena Williams

Profimedia
Serena Williams

Najuspešnejša teniška igralka na svetu in ena najbolje plačanih športnic vseh časov si je s športnimi dosežki, reklamnimi in sponzorskimi pogodbami, svojo linijo oblačil in investicijami v številna različna start up podjetja prislužila okoli 210 milijonov dolarjev. Štiridesetletnica je vzornica številnih mladih žensk, zavzema se za pozitivne družbene spremembe in enakost spolov, aktivno deluje proti rasizmu in spodbuja mlade, da se »zavzemajo zase, za svoje pravice in sledijo svojim sanjam«.