»Ne glede na nagrado, zabavali smo se vedno!«

Klemen Bučan premalo zvezdniški, zato so ga ...

Nejc Simšič
4. 3. 2022, 20.04
Deli članek:

Včeraj zvečer smo končno dočakali prvo oddajo težko pričakovanega šova Leta štejejo, ki ga vodi zabaven in več kot odličen voditelj Klemen Bučan. Za nas je spregovoril o svoji vrnitvi, zakulisju oddaje in o tem, kako dobro mu gre ugibanje let.

Eva Gazdag
Priljubljeni komik Klemen Bučan je na medijsko sceno prinesel veliko svežine, saj je že v prvi oddaji očaral Slovenijo.

Klemen, dobrodošel nazaj kot televizijski voditelj! Ste pogrešali delo pred kamerami?

Hvala. Tako dolga pavza je bila, da me je, odkar sem bil zadnjič pred kamero, že skoraj za 20 odstotkov manj. Ljudje bodo dobili manj za svoj denar! (smeh) Prav gotovo sem pogrešal kamero, televizijo, saj je to druge vrste adrenalin. Nastop, nastopanje ter vodenje obožujem že 16 let in nekako ne morem brez, še posebno v časih, ko smo dve leti zaradi situacije po svetu bistveno manj delali in nastopali. Tukaj pa smo bili celo trikrat na odru v enem dnevu. Super, lepo je biti nazaj.

Vodite nov zabavni šov Leta štejejo, ki je neke vrste kviz in pogovorna oddaja v enem. Za kaj gre?

Gre za kviz z znanimi gosti, torej neke vrste »talk show«, kjer se veliko pogovarjamo, hecamo, izvemo veliko o gostih, znanih Slovencih, njihov pogled na svet, leta, staranje, hkrati pa se ves čas borimo, da obdržimo čim več denarja. Kviz poteka tako, da vsak zvezdniški par na začetku dobi 20.000 evrov, nato pa mora čim več denarja pripeljati do konca. Uganiti je treba starost neznancev; za vsako leto, ki ga zgrešimo, pa izgubimo denar. Nekaterim gre ugibanje let noro dobro, drugi so šli na koncu v minus. (smeh)

Mimogrede, kako dobro gre ugibanje let vam?

Še kar okej, ne bom pa rekel, da ravno blestim v tem, raje sem jaz tisti, ki reče: »Kaj misliš, koliko sem jaz star?« Ta del igre imam raje. Tudi kakšen naš »neznanec« (oseba, katere leta ugibajo znani Slovenci, op. a.) me je dobro zmedel, tako kot moje tekmovalce. Že eden je dovolj, da izgubiš veliko denarja. Potem pa je tukaj še pritisk kamere, kviza, publike, akcije, in človek se hitro zmoti.

Kaj je bilo tisto, kar vas je najbolj prepričalo, da ste sprejeli vodenje oddaje?

Tako kot večina voditeljev ima tudi Klemen pred snemanjem oddaje poseben ritual, ki ga izvede v garderobi, tik preden odide v studio. »Pred prvo oddajo sem imel kar tremo. Niti ne toliko, ker bi se bal, da ne bom dobro odvodil, ampak zaradi lastnih pričakovanj in želje po tem, da res 'razturam'. Zato sem si pomagal na svoj stari dobri skejterski način, z glasbo. Kaj si zavrteti, ko potrebuješ ego in energijo na maksimum, za skejtati ali nastopati? Seveda hip hop! V garderobi sem vrtel pesem NAS ft. Puff Daddy – Hate Me Now. In ja, je pomagalo.« (smeh)

Bolj je vprašanje, kdo. (smeh) Klicala me je producentka Melinda Rebrek in rekla: »Klemen, imam en kviz in točno takega voditelja potrebujem, kot si ti – pametnega, zabavnega in z veliko kondicije!« Že pri »pametnega« sem nehal poslušati. Tak kompliment redko dobim, zato sem bil takoj za. (smeh) Z njo sem že delal in vem, da me dobro pozna, pozna moj način dela, energijo. Ko mi je razlagala o kvizu, si niti nisem dobro predstavljal, za kaj gre, ampak bilo mi je dovolj zanimivo, da sem sprejel izziv. Ko sem videl posnetke kviza iz tujine, sem se dokončno zagrel. Takoj mi je bilo jasno, da je to take vrste šov, kjer bom lahko uporabil vse, kar znam, vse svoje veščine in se res pokazal v dobri luči kot svojevrsten voditelj, kot nekaj svežega pri nas. Vedno sem bil drugačen. Imam zelo širok spekter vodenja, navsezadnje sem tudi stand up komik, a kot voditelj ne vedno v prvi vrsti samo smešen. Zdi se mi, da sem vedno znal najti pravo ravnotežje med resnim in zabavnim, ko pride do vodenja, in tu mi je to prišlo prav. Tudi ko smo začeli snemati, sem videl, da sem imel prav – šov je res narejen zame!

Ko ste snemali oddaje, ste snemali po tri epizode na dan. Je bilo to fizično in psihično naporno?

To me je najbolj skrbelo. Vedel sem, da fizično ne bo težav. Sem fit, vsak dan se ukvarjam s športom, vsak dan delam že pred šesto zjutraj, tudi po več stand up nastopov zmorem oddelati v enem dnevu, zato kondicija nikoli ni bila vprašljiva. Bolj me je skrbelo, ali se bom lahko na vse tri kvize dobro pripravil, saj je treba za vsakega posebej znati nekaj malega na pamet, recimo uvod, zaključek ... Imel sem različne goste in tudi tu je bilo treba biti pripravljen na vse in vsakega posebej. Ni bilo lahko, moral sem imeti skoraj deset ur koncentracijo na vrhuncu, ampak raje imam trdo delo, ko delam, kot da pol časa gledam v zrak. Nisem take vrste človek. Ko delam, delam na maksimum.

Kako pa ste se počutili na mestu voditelja v tako velikem studiu? In, kot vem, tudi zelo zabavnem in napetem kvizu?

Super. Že po prvi oddaji mi je bilo jasno, da je to to, da sva z oddajo narejena eden za drugega, da mi format »talk šova« in kviza zelo ustreza, saj je lepa kombinacija priprave, komedije in improvizacije. Meni gre vse to dobro od rok, še posebno če lahko to kombiniram. Lahko rečem, da sem se na odru pred gosti in publiko počutil kot doma.

Iskreno, ste sami vedeli prava leta ljudi, ki so jih ugibali znani Slovenci?

Ne, izrecno sem želel, da mi tega ne povedo, ker bi lahko mogoče podzavestno pomagal ali, bog ne daj, zavedel tekmovalce. Pa še bolj zabavno je bilo, ker sem po tihem tudi sam tekmoval z njimi. (smeh)

Torej jim res niste mogli niti malo pomagati?

Niti malo. (smeh)

Nam lahko zaupate kakšno zabavno anekdoto s snemanja?

Ne vem, če je zabavna, sem si pa to najbolj zapomnil. Ekipa me je ves čas hecala, da sem premalo zvezdniški, da imajo drugi voditelji veliko večje zahteve od mene, pa sem se samo smejal, da sem jaz pač z vasi, skromen fant, skejter. Dajte mi dunajski zrezek, pa sem vesel. No, potem pa je, kot se za te čudne čase spodobi, prišlo do nekaj kontaktov članov ekipe s koronavirusom, in ker sem jaz eden in edini voditelj tega kviza, seveda ne smem zboleti, ker gre lahko potem cela ekipa domov, dokler nisem okej. Zato so me dobesedno izolirali! Evo, pa sem bil zvezda. Imel sem svoj zasebni kombi, ki je vozil samo mene, ob večerji sem jedel za svojo mizo, v hotelski avli sem imel zase cel šank ... Kdo je zdaj zvezda?! (smeh)

V studiu se je zamenjalo kar nekaj znanih obrazov. Te je kdo še posebno presenetil ali najbolj navdušil?

Težko bi koga posebej izpostavil. Vsi so me navdušili in presenetili s svojo sproščenostjo. Mislim, da so presenetili še sami sebe, ker niso pričakovali, da bo tako zabavno. Res je bilo prijetno vzdušje v studiu. Sproščeno, odlična publika, gostje so se med sabo dobro poznali in na koncu je v vsaki oddaji nastal en velik žur. Ne glede na to, koliko denarja so zaslužili, smo se vedno zabavali!