Katarina Keček

Znana slovenska novinarka gre v kaznilnico

N.S.
29. 12. 2021, 05.52
Deli članek:

Zapornice zavoda za prestajanje kazni na Igu so novinarko in pisateljico Katarino Keček prosile za izvod njenega romana Umetnost zavijanja z očmi, ki je postal s svojim pikantno začinjenim humorjem velika uspešnica tega leta.

kk
Katarina Keček

Slovenske zapornice so Katarinine velike navijačice, zaželele so si njene knjižne uspešnice s posvetilom, ki bi jo lahko umestile v svojo zaporniško knjižnico, ki raste in živi samo zaradi zanimanja zapornic.

V našem edinem ženskem zaporu, v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig, zaporno kazen prestaja okoli 100 zapornic iz vseh koncev Slovenije vseh starosti. Iški zapor ima prostore v 500 let starem gradu Ig in je povsem neprimeren za ta namen, na kar že leta opozarjajo tudi zapornice. Njihova ključna ugotovitev je, da moški zaporniki bivajo v precej boljših razmerah kot one in da pri kakovosti bivanja v zaporu med enimi in drugimi prihaja do velikih razlik. V moškem zaporu na Dobu imajo zaporniki med drugim na voljo šest garsonjer za intimne obiske partneric. Zapornice na Igu pa o tem, da bi kakšno noč preživele s svojim partnerjem, lahko samo sanjajo. Novinarka, znana tudi kot podpornica drugačnih in zavrženih, je njihovi želji z veseljem ustregla z obljubo, da v zaporu pripravijo bralni večer, ko bo Katarina znova v dobri zdravstveni formi: »Veselim se tega srečanja. Vsi delamo napake in vsi imamo pravico do enakih možnosti in druge priložnosti.«

/
Zapornice na Igu so želele prebrati knjigo Katarine Keček, zato jim je poslala presenečenje.