O čarovniji in emocijah

Blaž Švab: »Z novim upanjem gremo v novo leto«

Eva Jandl
28. 12. 2021, 19.35
Deli članek:

Pogovarjali smo se pevcem in voditeljem Blažem Švabom, ki te dni praznuje 10. rojstni dan največje uspešnice Modrijanov. Ga je bilo epidemije kaj strah, saj je prav ta čas postal oče, kakšni so bili koncerti v iztekajočem se letu in kakšno leto je za njim?

Osebni arhiv
Blaž Švab priznava, da ni bilo lahko postati oče med epidemijo; prav vse jih je bilo zelo strah, nam je povedal.

Z vami bomo odštevali zadnje ure in minute tega leta, tokrat z oddajo V petek zvečer in sovoditeljico Melani Mekicar. Ste zadovoljni z oddajo (kot je znano, je posneta vnaprej)? Pa z letom, ki je odšlo – je bilo to leto dobro za vas?

Največja zahvala gre 240 glasbenikom, ki so prišli pet in igrat v živo ter se razdajat za dobro zabavo vseh nas. Pred vsako vajo so potekala testiranja, pred generalko in snemanjem prav tako. Varnost je bila na prvem mestu. Je pa en poseben čar, ko se poje in igra v živo, takrat se zgodi veliko čarovnije in emocij. Izvedli smo precej odličnih pevskih kombinacij. Res imam rad te pevke in pevce, vedno znova dokazujejo, kako veliko srce imajo in koliko jim pomeni njihova publika. Oddajo smo izpeljali, vsi zdravi, to je največji uspeh. Leto, ki je za nami, je bilo zahtevno, zelo zahtevno. Gremo z novim upanjem v novo leto.

Ste tudi glasbenik – kako ste Modrijani? Če se ne motim, vaša uspešnica Ti, ti moja rožica praznuje že deset let. Ste si mislili, da bo to tista pesem, po kateri vas bodo ljudje poznali?

Ti, moja rožica praznuje deseti rojstni dan. Nam je kar spremenila življenje. Pesem je tudi obšla velik del sveta. Slišati jo je bilo marsikje. Za ta jubilej smo posneli malo drugačno verzijo in tudi spot, poln optimizma in veselja. Nekaj dobre energije za novo leto.

Jani Pavec
Sovoditelja silvestrske oddaje, Blaž Švab in Melani Mekicar, na Veliki planini

Tudi med epidemijo ste imeli nekaj koncertov – je kaj drugače, se publika odziva drugače?

Publika je čudovita. Hvaležna in polna energije. Veselimo se obdobja, ko bo epidemija le še spomin, da bomo znova opravljali svoje poslanstvo. Sicer pa Modrijani pripravljamo nove pesmi in redno objavljamo veliko starejših posnetkov iz preteklih Noči Modrijanov.

Med epidemijo ste tudi postali oče – iskreno, vas je bilo zaradi tega kaj strah? Hkrati imate prav zaradi tega več časa, da ste z družino, sicer vas decembra verjetno ne bi bilo prav nič doma?

Prav vse nas je bilo strah, ker nismo vedeli, kakšna epidemija nas čaka, kako nevaren je virus. Bilo je zahtevno, a hvala Bogu, vse v redu. Šli smo po korakih, iz dneva v dan, in poskušali, ne glede na vse, ohraniti čim več veselja. V nas pa je vendarle ves čas tlelo neko upanje, da bo še vse v redu, ne takoj, ampak da bo. Z Modrijani, odkar imamo družine, sicer zelo izbiramo, kje in koliko nastopamo. Družinsko življenje nam zelo veliko pomeni.