Predsedniški veto

Poljski predsednik ustregel Američanom

L.J.
27. 12. 2021, 15.17
Posodobljeno: 27. 12. 2021, 15.34
Deli članek:

Poljski predsednik Andrzej Duda je podal predsedniški veto na zakon o medijih, za katerega kritiki ocenjujejo, da skuša utišati največji zasebni medij v državi, TVN24.

Reuters
Poljski predsednik Andrzej Duda v spremstvu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa

Zakon o medijih, ki ga je poljski parlament potrdil v sredini decembra, je s predsedniškim vetom Andrzeja Dude naletel na oviro. Zakon, ki ga je v obravnavo predlagala vladajoča desna stranka Zakon in pravičnost, bi podjetjem, ki nimajo sedeža v Evropskem gospodarskem območju, prepovedal, da imajo večinski delež v poljskih medijih. Kritiki trdijo, da je zakon usmerjen prav proti največjem zasebnem mediju na Poljskem, TVN24. 

Večinski delež v tej priljubljeni medijski hiši ima ameriška družba Discovery, in bi sledeč novemu zakonu kot ne-evropsko podjetje svoj delež v TVN morala prodati evropskemu podjetju. Predstavniki družbe Discovery so skupaj z ameriškim veleposlanikom pozvali poljskega predsednika, naj zakon o medijih zaustavi. Predsednika k vetu že od sprejetja zakona dalje poziva tudi več tisoč Poljakov, ki proti spornemu zakonu protestirajo na ulicah. 

Do zakonodaje je kritičen tudi Bruselj, ki je s poljsko vlado v vedno bolj napetih odnosih. Predstavnik Evropske komisije Christian Wigand je zakon kritiziral in izpostavil, da "ogroža medijsko svobodo in pluralizem na Poljskem."

Predsedniški veto Andrzeja Dude nekoliko preseneča, saj je bil do leta 2015, ko je nastopil na predsedniški položaj, tudi sam član vladajoče stranke Zakon in pravičnost, in ostaja v dobrih odnosih z njenimi člani. Njegovo odločitev pa je moč razumeti v luči zaščite odnosa z Združenimi državami Amerike, ki so pomembna zaveznica Poljske.