Winona Ryder

Zaradi kleptomanije je bila izključena iz zvezdniškega sveta

T. L. / Zvezde Lady
12. 12. 2021, 16.02
Deli članek:

Winona Ryder je bila v 90. letih prejšnjega stoletja ena najbolj iskanih igralk Hollywooda, prava senzacija, dvakratna nominiranka za oskarja, ki je bila pozneje zaradi kleptomanije izključena iz zvezdniškega sveta. Zdaj, pri petdesetih, je zvezdnica, ki je hodila z največjimi zvezdniki svoje generacije, spet našla pot nazaj v svet filma, novo srečo pa je našla tudi v ljubezni.

Zimbio
Winona Ryder je otroštvo preživela med knjigami, ker je bila v komuni, kjer je živela, večina ostalih stvari prepovedanih.

Winona Ryder je dobila ime po svojem rojstnem kraju Winona v Minnesoti. Rodila se je 29. oktobra 1971 kot Winona Laura Horowitz. Njena mama Cynthia je bila pisateljica, oče Michael D. Horowitz je bil založnik, knjigarnar in lastnik antikvariata. Po očetu, ki je večino sorodnikov izgubil med drugo svetovno vojno, je ukrajinsko-romunska judinja. Ko je imela deset let, se je družina preselila v kalifornijsko mestece Petaluma, kjer je bila tarča vsakodnevnega norčevanja sošolcev. Nekajkrat so jo nasilne sošolke celo spravile v bolnišnico. »V novo šolo sem prišla v svojih starih, prevelikih oblekah, ki sem jih najraje nosila. Ko sem šla proti stranišču, mi je pot zaprlo nekaj deklet. Zrušile so me na tla, brcale in teple. Zakaj? Ker nisem bila tako oblečena kot one,« se je v enem od intervjujev spominjala igralka, ki je doživela tudi malo zadoščenje: »Ko sem bila že slavna, sem srečala eno od deklet. Prosila me je za avtogram, jaz pa se ji samo rekla: 'Od*ebi.'«

Najstniška zvezdnica

Prvi uspeh je doživela pri štirinajstih letih s filmom Lucas. »Takrat sem mislila, da bo bolje, da me bodo sošolci sprejeli, a norčevanje in maltretiranje sta se nadaljevala. Pravzaprav je bilo še huje, saj sem bila najstnica brez prijateljev,« se odraščanja spominja Winona, ki je pri sedemnajstih zaslovela s filmom Beetlejuice režiserja Tima Burtona in s svojo nenavadno karizmo, belo poltjo, toplimi mandljevimi očmi in nalezljivim nasmehom hitro osvojila Hollywood. »Za svojo uspešno kariero se moram zahvaliti Burtonu. Če ne bi bilo filma Beetlejuice, bi šla nazaj v šolo, kjer bi me verjetno uničili,« je povedala zvezdnica, ki je istega leta posnela film s Christianom Slaterjem Heathers, ki je požel veliko pohval in tudi veliko nagrado na festivalu Sundance. Takrat se je seveda na veliko govorilo o romanci med najstnico in Christianom, a vse skupaj naj bi trajalo le nekaj tednov. Mlada igralka je imela odprta vrata v tovarno sanj, igrati bi morala celo v tretjem delu Botra, a je zaradi zdravstvenih težav odpovedala sodelovanje, njeno vlogo pa je dobila Sofia Coppola.

Profimedia
Winona Ryder in Gwyneth Paltrow

Winona za vedno

»Ko sem imela devetnajst let, sem imela zelo hude napade tesnobe, padala sem v depresivna stanja, mislila sem, da bom znorela. Potem sem se z leti naučila, da ima vsak dobre in slabe dni, čeprav je depresija vedno nekje okoli mene,« je bila iskrena Winona, ki je kmalu dobila nove priložnosti za snemanje. Igrala je v Sirenah, Dobrodošla doma, Roxy Carmichael in tudi v Drakuli, ki jo je režiral slavni Francis Ford Coppola. Grofa Drakulo je igral nepozabni Gary Oldman, ob njem pa se je zvrstila cela vrsta največjih zvezdnikov: Keanu Reeves, Anthony Hopkins, Richard E. Grant, Monica Bellucci … Coppola je pozneje v medijih celo razvil teorijo, po kateri se je Winona menda v filmu zares poročila s Keanujem Reevesem, kajti na poročno sceno režiser ni pripeljal igralca, temveč resničnega duhovnika, ki je vodil obred po pravi romunski tradiciji.

A med mladima zvezdnikoma se očitno ni zgodila velika romanca, saj je Winonino srce takrat ukradel Johnny Depp. Razplamtela se je fatalna ljubezen in že nekaj tednov pozneje se je par preselil v skupno stanovanje. »Najraje jo imam na vsem svetu. Odkar sem jo spoznal, se je moje življenje spremenilo,« je takrat vzneseno govoril Johnny, ki si je dal na ramo narediti tetovažo z napisom Winona Forever (Winona za vedno, op. p.). Tudi Winona je bila zaljubljena do ušes in še čez, bil je njen prvi fant, ki ji je ukradel prvi poljub: »Z njim sem vse naredila prvič, zato bo v mojem srcu vedno zapisan na posebnem mestu.« Par je skupaj igral v kultnem filmu Tima Burtona Edward Škarjeroki. Po nekaj letih strastne in divje ljubezni pa sta se razšla. »Zaprla sem se v hišo, poslušala Toma Waitsa, jokala in se opijala do nezavesti. Sramovala sem se same sebe, vsega. Vendar moram biti prizanesljiva, takrat sem bila še vedno zelo mlada,« je Winona opisala, kako je poskušala preboleti prvo ljubezen. Johnny pa je tetovažo Winona Forever spremenil v Wino Forever.

Nominaciji za oskarja

Odlični filmi so se kar vrstili, za vlogi v filmu Male ženske in Čas nežnosti pa je bila celo nominirana za oskarja. Leta 1999 je z Angelino Jolie in Whoopi Goldberg posnela film Nore in svobodne. Z Alom Pacinom je sodelovala v filmu V iskanju Richarda. Z Richardom Gerom in filmom Jesen v New Yorku pa je leta 2000 zaslužila največ denarja v karieri, čeprav kritike niso bile dobre, zelo odkrita pa je bila tudi igralka: »Gere zagotovo ni na mojem seznamu stotih najbolj seksi moških na svetu.« Istega leta se je zapletla v ljubezensko zgodbo z Mattom Damonom, ki se je končala, ko je igralec skočil čez plot med snemanjem filma Vsi prelepi konji s seksi Španko Penelope Cruz.

Kleptomanija

Potem je prišlo strašno leto 2001, ko so eno največjih filmskih zvezdnic tistega časa v Los Angelesu ujeli med krajo oblek, v torbici pa je imela še nekaj nedovoljenih zdravil brez recepta. Dobila je tri leta pogojne zaporne kazni. Po veliki sramoti se je umaknila v svoj dom v San Franciscu ter se posvetila pisanju, ekologiji in ustanovila fundacijo za izobraževanje mladih iz indijanskih rezervatov. Počasi se je začela vračati tudi na filmska platna, in sicer s filmom Črni labod režiserja Darrena Aronofskega.

Leta 2016 je dobila vlogo tudi v priljubljeni seriji Stranger Things, novo srečo pa je našla tudi v ljubezni. Njen srčni izbranec je postal modni oblikovalec Scott Mackinlay Hahn, ustanovitelj ekološke znamke LoomState. »Zelo mi je pomembno, da sem povezana z družino in prijatelji. Vem, da delujem ranljiva, takšna sem bila že vse od šole naprej, a naučila sem se tudi veliko lekcij. In v resnici, zakaj bi bila ranljivost slabost? Ona me je naučila, da bolj odprto gledam na ta svet,« je igralka modra pri petdesetih.