Sylvester Stallone

FOTO: Rockyja je najprej naslikal, šele nato napisal scenarij

M. V.
12. 12. 2021, 12.22
Deli članek:

Sylvestra Stallona poznamo predvsem kot igralca, ki je upodobil legendarnega filmskega boksarja Rockyja in vojnega veterana Ramba. A v resnici je Sly tudi odličen slikar, ki čopič vihti že praktično od otroštva. V nemškem Hagnu so pred dnevi odprli največjo razstavo njegovih del do zdaj.

Profimedia
Sylvester Stallone pravi, da je počaščen, da je ob 75-letnici dobil tako veliko razstavo.

Znano je, da ima 75-letni Sly veliko talentov, saj je igralec, scenarist, producent in režiser, a mnogi so presenečeni, da je tudi priznan slikar. Morda bo to dejstvo zdaj bolj prišlo v zavest njegovega občinstva, saj so prejšnji teden v muzeju Osthaus v nemškem mestu Hagen odprli veliko razstavo njegovih del, ki nosi naslov Sylvester Stallone: The Magic of Being.

Profimedia
Na razstavi je na ogled okoli petdeset slik, ki jih je ustvaril v preteklih petinpetdesetih letih.

BOLJE SLIKA

Gre za največjo retrospektivo njegovih del do zdaj. Do konca februarja bo tam na ogled okoli petdeset njegovih slik, ki so nastajale vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Igralec je namreč nad slikanjem navdušen že vse svoje življenje in je že pred davnimi časi izjavil, da verjame, da je veliko boljši slikar kot igralec. Tudi na odprtju razstave je dejal: »Morda bi res moral biti slikar. Zagotovo bi bilo moje življenje tako veliko manj stresno.« Dejal je še, kako velika čast je zanj, da so njegova dela razstavljena v muzeju. »Ta galerijski svet je zame še vedno precej nov,« je priznal, saj tako velike razstave, ki bi tako kompleksno predstavila njegovo delo, še ni imel (čeprav je pred leti že razstavljal v peterburškem mestnem muzeju in muzeju moderne umetnosti v Nici).

Profimedia
Slyeve slike se prodajajo za od 1.500 do 3.500 dolarjev.

KRIV JE ROCK

Sylvester je začel slikati že kot otrok in pravi, da so nanj oziroma na njegov slog najbolj vplivali tako imenovani akcijski slikarji, kot sta bila na primer Jackson Pollock in Willem de Kooning. Kot mladenič je svoje slike, ki jih je podpisoval kot Mike Stallone, prodajal na ulici za pet dolarjev, da bi tako zaslužil vsaj za žeton za avtobus. A ker pretiranega zanimanja zanje ni bilo, si je moral najti bolj donosno delo. V bistvu je bilo prav to krivo, da ga danes poznamo kot uspešnega igralca: ker ni vedel, kaj bi drugega, je poskusil s pisanjem. Napisal je scenarij za Rockyja in z njegovo pomočjo postal igralec. Saj se spomnite anekdote, kako je hodil od studia do studia, kjer so sicer pokazali zanimanje za zgodbo, niso pa želeli, da bi on odigral glavni lik, a je Sly tako dolgo vztrajal, da je dosegel svoje – in se kot Rocky izstrelil med hollywoodske zvezde. A ker se je s tem filmom njegova igralska kariera nepričakovano odprla, je slikanje postavil na stranski tir, da je postal le njegov hobi, čeprav je vedno poudarjal, da je v resnici to njegova prva ljubezen in da je kot otrok vedno sanjal, da bo znan slikar.

Profimedia
Slika Iskanje Rockyja: »Ker se mi je zdela vizualno zanimiva, sem verjel, da bo zanimiv tudi kot filmski lik.«

ČUSTVA NA PLATNU

Slikanje je torej vedno ostajalo del njega, v kar nekaj njegovih slikah pa lahko prepoznamo prav njegova najbolj slavna filmska lika, Rockyja in Ramba (pa tudi druge like). Pravzaprav je Rocky najprej zaživel na sliki, še preden je Sly napisal scenarij za film. »Preden nekaj napišem, si skušam to vizualno predstavljati, kajti besede so težke in včasih ne oproščajo. Rockyja sem torej narisal, ker se mi je zdelo, da bom lažje pisal o njem, če ga bom videl,« pojasnjuje. Mimogrede: tudi ta slika je na ogled na razstavi. »Umetnost je kolaž čustev,« pojasnjuje Sly. »In neverjeten občutek je, ko ti uspe ta čustva prenesti na slikarsko platno.«

Profimedia
Gre pri tej razstavi za umetnost ali zvezdnika? V bistvu niti ni pomembno.

ŠE NAPREJ FILMI

A nikar ne skrbite, če imate raje njegove filme kot slike – kljub razstavi in pozornosti, ki jo zdaj dobiva kot slikar, Sly še vedno ostaja tudi igralec. Prihodnje leto v kina prihaja znanstvenofantastična avantura Samaritan, pravkar je posnel četrti del akcije Plačanci, zdaj snema tretji del Varuhov galaksije, glavno vlogo naj bi imel še v akciji Little America, vse glasnejše pa so tudi govorice o nadaljevanju uspešnice Uničevalec iz leta 1993.