Perica Jerković

Sprejel je koronastanje in poskuša pomagati s humorjem

Marjana Vovk
11. 11. 2021, 20.14
Deli članek:

Standup komik Perica Jerković verjame, da korona počasi odhaja. »Ta zbogom bo eno daljše slovo, ampak zagotovo se je že začelo. Jaz predvsem poskušam biti dejaven, ustvarjalen tako v kreativnem kot v poslovnem smislu.«

M24
Perica Jerković pravi, da si že dlje časa želi napisati knjigo. »Recimo, da je to projekt za 2022/2023.«

V težkih časih pomaga smeh, dobro ve Perica. »Še najbolj v smislu, da za trenutek pozabimo, kakšen konstanten boj je življenje tudi brez korone.« Tudi zato se je lotil ustvarjanja nove komedije. »Razmišljal sem o dveh mogočih scenarijih, v smislu življenja, ne v smislu predstave: nismo vedeli, ali bo jeseni 'lockdown' (zaprtje) ali ne. Če bi bil, se mi je zdelo nujno standup monolog popestriti s songi. Zoom format ne prenese enournega monologa,« je razmišljal vnaprej in tako v predstavo Zbogom korona, mi gremo na dopust vnesel še zabavne songe.

BRATA V HUMORJU

Moči je združil s kantavtorjem Robertom Petanom, ki ga je spoznal na rojstnodnevni zabavi kolega Aleša Novaka. »Robert ima poleg glasbenega znanja izrazit smisel za humor, zelo dobro pozna standup kot format, hitro je bilo tudi jasno, da sva humorno res na isti frekvenci,« pojasni. Perica bo tudi sam prispeval nekaj akordov, a pravi, da ni ravno dober glasbenik, pravzaprav trdi, da je katastrofalen. »Nekaj se 'štulim' zraven, izpolnjujem si infantilne želje, ampak ker je komedija, recimo, da tudi to prenese. K sreči je tega količinsko zelo malo, glasbeni del je večinoma v Robertovi izvedbi.«

KORONA JE DEL ŽIVLJENJA

Korona je tudi Perico »udarila po glavi«, tako kot vse nas. »Toliko bolj, ker živim od nastopov. To se seveda odraža tudi na zasebnem področju, posledično se toliko bolj ženeš v poslu in zmanjkuje časa za gospodinjske opravke ter skrb za družino, ki potem v še večji meri pade na ženo, ki prav tako ima službo in malo ali nič prostega časa zase.« A ostaja optimističen, »ker pesimizem res ne pomaga«. In se predvsem trudi živeti in propagirati življenje med korono. »Ne živimo petsto let, ta koronska leta so zajeten del naših življenj in se mi zdi narobe načrtovati življenje po pandemiji,« pojasni in pravi, da ne pazi več toliko na to, kaj reče, da ne bi bil kdo užaljen. »Nekoč sem se veliko bolj obremenjeval s tem, zdaj pa ne več. Če kdo izbere, da bo užaljen, lahko to naredi tudi zaradi najmanjše malenkosti. Imam neki svoj notranji etični kodeks, po katerem se ravnam, in to je vse. Na drugo nimam vpliva.«

Manca Bucalo
Perica in Robert sta skupaj ustvarila komedijo Zbogom korona, mi gremo na dopust.

PERICA JE NJEGOV NAJLJUBŠI KOMIK

Robert Petan je kantavtor in multiinstrumentalist iz Brežič, ki je letos izdal svoj prvi album Ni za konja dirka, ni za srečne raj.

Kako blizu vam je humor Perice Jerković?

Izjemno, že preden me je pozval k sodelovanju, mi je bil, iskreno, najljubši komik pri nas. Tisti televizijski standup, ki ga ima na nosečnost in otroka, sem verjetno pogledal večkrat, kot predvideva RTV-naročnina. Zdaj ko dosti časa preživljava skupaj, pa vidim, da tudi ogromno razmisleka nameni najmanjšim niansam in načinom, kako dostaviti kar najboljšo verzijo šale.

Kako se boste poslovili od korone?

Upam, da malo pred odrom, malo na odru in zaključek za odrom. Komaj čakam, da se bomo držali varnostne razdalje samo še na cesti. Pred kratkim ste izdali svoj prvi album.

Komu je namenjen?

Prav vsem. Skladbe na plošči so namenjene tipom, ki imajo samo eno ljubico, pa ljudem s »perla« belimi beemveji, vsem, ki so kdaj imeli slabo izkušnjo z mojstri in domačimi popravili, ljudem, ki imajo neverjetno srečo v življenju, pa vsem zaročencem, ki so morali poleg poročne skrbeti tudi za epidemiološke slike. Skratka, duhoviti teksti, duhovita glasba in nekaj malega mojega petja. To je šele smešno.

Pravite, da je »muskonterstvo« poslanstvo. Tudi v teh čudnih časih, ko ga skoraj ne morete opravljati?

Še posebej zdaj. Saj ste videli, kako hitro so slovenski glasbeniki lani ob razglasitvi epidemije pograbili inštrumente in začeli peti z balkonov. To, če nič drugega, odlično oriše, kako radi igramo, tudi ko nas nihče ne prosi in jim iskreno niti ni do petja. Nismo odvisni od povpraševanja, zato smo glasbeniki tako uspešni in potrebni na trgu dela.