Aleš Novak

Nadomestni sovoditelj: Presenečenje ob klicu za nastop je bilo ogromno

Eva Jandl
11. 11. 2021, 19.11
Deli članek:

Polfinalna oddaja šova Slovenija ima talent se je začela z neprijetnim presenečenjem, da je voditelj Peter Poles zbolel za covidom-19, zato se je Sašu Staretu na odru ta večer pridružil »nadomestni sovoditelj«, standup komik Aleš Novak. Zakaj mu pravijo Kemični Ali, kakšne šale so aktualne med epidemijo in kaj o njegovem nastopu pravita voditelja Peter in Sašo?

POP TV
Da bo zvečer nastopil ob Sašu, je izvedel v nedeljo pozno dopoldan.

V nedeljo ste bili sovoditelj v oddaji Slovenija ima talent. Kdaj ste izvedeli, da boste vskočili, ste bili na to pripravljeni? 

Telefon je zazvonil v nedeljo ob 11.38, čez 20 minut sem bil že na Pop TV. Nekaj dni prej smo se pogovarjali, da lahko pride do tega, ampak je bilo vseeno presenečenje ob klicu ogromno. 

Kakšni so bili občutki na velikem odru, je bil Sašo Stare prijazen do vas? Pa Peter Poles, je morda že komentiral vaš nastop, vendarle ste bili njegova zamenjava?

Sašo je bil zelo prijazen, tudi drugače sva dobra kolega že od prej. V takšni situaciji je fino, da se lahko na koga nasloniš, in Sašo je super za naslanjanje, ker je velik in recimo temu stabilen. (smeh) Podobno je bilo s Petrom Polesom, samo spodbudne besede. Po eni strani še dobro, da je bilo tako malo časa, da nisem preveč razmišljal, koga nadomeščam in v kakšni oddaji nastopam. To me je prešinilo enkrat vmes in sem si samo rekel: »Vav! To je noro!«

ZAKAJ MU PRAVIJO KEMIČNI ALI

»To je bil vzdevek, ki sem ga dobil od kolega na maturantskem izletu na Kreti. Pač študiral sem kemijsko inženirstvo – kemik – in ime Aleš – Ali,« je pojasnil Aleš in dodal, da ime nima nobene povezave z zloglasnim Kemičnim Alijem. 

Vaša zgodba je zanimiva: ste diplomirani kemijski inženir, delali ste na Institut Jožef Stefan, nato pa se začeli ukvarjati z osebnimi prevozi pod imenom Kemični Ali. Ne morem mimo tega imena – ima kakšno povezavo s Huseinovim bratrancem, zloglasnim Kemičnim Alijem? 

Ne boste verjeli, prav nobene. To je bil vzdevek, ki sem ga dobil od kolega na maturantskem izletu na Kreti. Pač študiral sem kemijsko inženirstvo – kemik – in ime Aleš – Ali. Ko sem pozneje odpiral podjetje, se mi ime Novak osebni prevozi ni zdelo nič posebnega, kar pa za ime Kemični Ali osebni prevozi težje rečemo. 

Danes vas poznamo kot Skečoholika, sovoditelja oddaje Štartaj, Slovenija!, komika na standup odrih po Sloveniji. Povejte, kakšne šale so aktualne med epidemijo, kaj ljudi nasmeje?

Šal na epidemijo je že toliko, da se jih kar malo izogibam. Pa tudi rok trajanja imajo zelo kratek, ker se situacija in ukrepi tako hitro spreminjajo, da jim še tisti, ki jih pišejo, težko sledijo.   

Bi se strinjali, da komedija vedno hodi po robu, preizprašuje družbene norme, oziroma kaj je po vašem tisto, kar nas nasmeje?

Zelo dobro je, da je komik na meji, to drži občinstvo na trnih. Komik ima v osnovi nalogo, da nasmeji. Sekundarnega pomena je tudi, da poveš kaj zanimivega, pametnega ..., da zavzameš drugačen zorni kot, ki ga večina občinstva ne. S tem ko presenetiš, tudi izzoveš nasmeh pri ljudeh.