»izredna čast«

To je naši Raiven svetoval operni zvezdnik José Cura

Marjana Vovk
5. 11. 2021, 05.50
Deli članek:

Pevka Raiven oziroma Sara Briški je letos magistrirala iz opernega solopetja in se vse bolj posveča operni karieri. Pred kratkim se je tako udeležila mojstrskega tečaja solo petja na Malti, kjer so se ji izpolnile sanje: »Imela sem neizmerno čast peti poleg operne zvezde Joséja Cure,« ponosno pove 25-letnica.

Osebni arhiv
Z opernim zvezdnikom Joséjem Curo na Malti v teatru Astra

Pevka je Malto obiskala v sklopu mojstrskega tečaja solo petja z Joséjem Curo in malteškimi filharmoniki. »Na tečaj sem se prijavila, vendar sem imela malo upanja, da bom izbrana, ker so se na seminar prijavili pevci s celega sveta,« pove Raiven, ki pa ji je kljub dvomu uspelo. In ne samo to: doletela jo je še velika čast, da je na koncertu ob koncu enotedenskega tečaja v malteškem glavnem teatru Astra nastopila z maestrom Curo in filharmoniki. »Na koncertu sem odpela arijo Seguidilla iz opere Carmen, imela pa sem še to izredno čast, da je tenorski vložek v tej ariji odpel kar Cura sam, česar ni naredil za nobenega od ostalih udeležencev,« še zdaj kar ne more verjeti.

NASVET MAESTRA

Raiven pravi, da je bila to izpolnitev njenih sanj. »Zagotovo je pohvala enega najboljših in najbolj znanih tenorjev na svetu velika potrditev za vsakega mladega pevca na začetku kariere. To, da je bil pripravljen zapeti z mano, dojemam kot velik dosežek in dobro popotnico za naprej.« V tednu dni tečaja je Curo uspela tudi pobliže spoznati. »Do nas je imel zelo oseben pristop in zelo se je trudil, da nam v tem kratkem času preda kar čim več znanja.« Je od njega dobila tudi kakšen nasvet? »Nasvet, ki mi ga je dal in mi je ostal najbolj v spominu je: ‘Don't hurry and don't stop’ (ne hiti in ne ustavljaj se, op. p.), kar se je navezovalo na to, da sem stara petindvajset let, zato naj ne hitim, prav tako pa naj se ne ustavljam.« Seveda je imela na odru ob Curi nekaj treme, a ta je na nastopih vedno prisotna. »Z leti se jo učim nadzorovati in mi je vedno lažje. Konec koncev ustvarjam glasbo, ne rešujem življenj in nihče ne bo umrl, če mi kak ton spodleti. Tega se poskušam zavedati ves čas, ko sem na odru,« pojasni.

M24.si
Raiven oziroma Sara Briški se trenutno osredotoča na kariero operne pevke.

NI BILA TURISTKA

Čeprav je bila na Malti cel teden, je bila Raiven na vajah praktično ves čas, tako da žal ni imela časa za turistične avanture. »Sem pa bila na Malti že pred dvema letoma in jo takrat dobro spoznala.« Kako cenjena oziroma priljubljeni sta opera in klasična glasba na Malti, sploh v primerjavi s Slovenijo? »Veliko pove že dejstvo, da na Malti nimajo glasbene akademije oziroma konservatorijev. Zgradba, v kateri so imeli opero, je bila porušena med drugo svetovno vojno in še do danes je niso obnovili. Imajo pa dva manjša teatra na otoku Gozo.«

OPERNA KARIERA

Čeprav je septembra s skladbo Volkovi zmagala na festivalu Popevka in čeprav jo večina bolje pozna kot ekstravagantno in malce divjo pop pevko Raiven, se Sara trenutno bolj posveča klasični glasbi, saj si želi operne kariere – operno petje je bilo vedno njena prva ljubezen. »Trenutno veliko časa preživim na avdicijah po evropskih opernih hišah. V naslednjem letu me čaka operni projekt v Pragi, pela pa bom tudi naslovno vlogo v Händlovi operi Agrippina, ki bo premiero doživel spomladi v Cankarjevem domu. Čaka me še več opernih projektov, ki pa so trenutno še v povojih in o njih žal še ne smem govoriti.« Pojasni nam še, kakšne so razlike, ko poje klasiko ali pop. »Ko sem Raiven, lahko veliko bolj 'odklopim' možgane. Klasična glasba namreč zahteva večjo osredotočenost in pripravljenost, kar pa pomeni, da je zadoščenje ob zaključenem nastopu toliko večje.«