Televizijska voditeljica

Ana Tavčar Pirkovič o nepozabnih trenutkih, ki jih ni več

Eva Jandl
31. 10. 2021, 18.01
Posodobljeno: 31. 10. 2021, 18.01
Deli članek:

Televizijska voditeljica Ana Tavčar Pirkovič je velika ljubiteljica narave in živali, predvsem konjev, s katerimi se je povezala že kot deklica v jahalni šoli, pozneje pa je celo delala v Lipici.

Osebni arhiv
Ana Tavčar Pirkovič je jahanje trenirala že kot deklica.

Radi imate konje in jahanje – kako pogosto jahate? Od kod ljubezen do konj, ste imeli stik z njimi že v otroštvu?

Ana je pri desetih letih že trenirala dresurno jahanje. S konji je ostala povezana ves čas, kot dijakinja je bila turistična vodnica za angleško in nemško govoreče turiste v Lipici. Kot turistična vodnica je delala tudi na fakulteti, hkrati pa učila jezike v jezikovni in klavir v glasbeni šoli. 

Konji so zame simbol plemenitosti, vrhunske lepote, elegance, modrosti in veličastne moči. Od nekdaj jih obožujem. Z njimi sem se povezala že ko deklica, ko sem obiskovala jahalno šolo, in nato pozneje kot študentka, ko sem svojega konja imela doma. Takrat sem bila morda še najbolj svobodna, saj sem lahko sedla na njegov hrbet in šla v gozd, hodila po ozkih poteh med kraškimi zidovi, v lahkem kasu prečesavala vrtače ter v galopu srkala burjo in prevetrila telo in duha. Nepozabni trenutki, ki jih toliko bolj cenim zdaj, ko jih ni več. Pogrešam, tako zelo jih pogrešam ...

Imate svojega konja? 

Imela sem ga, potem sem jahala v nekaterih klubih, zato da sem ohranjala stik s konji

Pravijo, da so konji prijatelji in terapevti. Je tako tudi z vami?

Vedno se med ježo zgodijo tudi terapevtski trenutki, ker se vedno zgodi povezava med dvema živima bitjema, torej med dvema dušama.

Osebni arhiv
»Konj je simbol plemenitosti, vrhunske lepote, elegance, modrosti in veličastne moči,« pravi.

Ste nad ježo navdušili tudi svoja otroka, vas spremljata? Imate še kakšne druge živali?

Sin je nekajkrat šel z mano na jahalno uro in si tudi on želi nadaljevati ta šport, vendar mora še kakšno leto počakati, da bo dovolj star. Drugi sin prav tako. Imamo pa doma že več kot leto dni staro malo srčno psičko Nero in zdaj ima ona kar nekaj vlog, tudi terapevtsko. Živali imajo pomembno vlogo pri otrocih, pri čutu za odgovornost, pa tudi socialno-psiholoških komponentah, različnih vrstah inteligence ter še in še.

Osebni arhiv
Doma imamo že več kot leto dni staro malo srčno psičko Nero in zdaj ima ona kar nekaj vlog, tudi terapevtsko.

Smo srede barvite jeseni. Kako jo vi doživljate, imate radi ta letni čas?

Jesen je zame najlepši letni čas! Ko sem se danes vozila v službo, sem se v sebi tiho zahvaljevala naravi za brezhibno in veličastno lepoto ter življenju, ki mi je dalo vid, da vse to lahko vidim. Kakšen privilegij, kakšen dar! Hvala, življenje, hvala, narava!