Zabava

50 milijonov dolarjev za en sam film

Marjana Vovk
23. 8. 2021, 21.00
Deli članek:

Nekoč so bili igralci plačani glede na to, koliko gledalcev je njihovim filmom uspelo privabiti v kinodvorane. Ko je leta 1996 Jim Carrey kot prvi igralec za samo en film (Zgaga) dobil 20 milijonov dolarjev, je bil svet osupel. Danes so vsote, ki jih zaslužijo igralci, še veliko višje.

Profimedia
Daniel Craig je prevzel vrh lestvice najbolje plačanih igralcev.

Danes je vsota 20 milijonov dolarjev nekakšen standard za najbolj zaželene filmske zvezdnike, ki pa zaslužijo še veliko več kot le ček za snemanje, saj so udeleženi tudi pri profitih od prodaje vstopnic in reklamne robe. A kinodvorane danes niso več tako pomemben faktor v filmski industriji, štafeto so prevzele platforme videov na zahtevo, kot sta Netflix in Amazon. Namesto prodaje vstopnic štejejo kliki ogledov.

Te platforme igralcem za snemanja tudi več plačujejo, saj s tem kompenzirajo izpad dobička, prej ustvarjenega s pomočjo kinodvoran. Tako so se plačilne liste igralcev vrtoglavo dvignile. Trenutno je najbolje plačani zvezdnik Daniel Craig, ki mu je Netflix za dve nadaljevanji uspešnice Nož v hrbet (Knives Out) na bančni račun nakazal kar 100 milijonov dolarjev! Prav nič ne zaostaja Dwayne Johnson, ki si je za snemanje božične avanturistične komedije Red One od platforme Amazon izboril 50 milijonov dolarjev. Zaradi tega je moral zvišati plače tudi studio Warner Bros, ki se je odločil, da svoje filme obenem predvaja tako v kinodvoranah kot na platformi HBO Max – Willu Smithu in Denzlu Washingtonu so zato morali plačati po 40 milijonov dolarjev, da sta posnela filma The Little Things in Kralj Richard.

Medtem pa za filme, ki gredo staromodno najprej le v kinodvorane, igralci še vedno prejemajo plačo v višini 20 milijonov dolarjev plus dobiček; takšen znesek so na primer dobili Chris Hemsworth za novega Thora, Brad Pitt za triler Bullet Train in Sandra Bullock za akcijsko romanco Lost City of D. In kot je videti: igralke so v povprečju še vedno plačane manj od kolegov.

Profimedia
Tudi Dwayne Johnson je igralec, ki 'nese' zlate filme.

NAJBOLJE PLAČANI IGRALCI

  • Daniel Craig (nadaljevanje Noža v hrbet) – 100 mio $
  • Dwayne Johnson (Red One) – 50 mio $
  • Will Smith (Kralj Richard) – 40 mio $
  • Denzel Washington (The Little Things) – 40 mio $
  • Leonardo DiCaprio (Don't Look Up) – 30 mio $
  • Mark Wahlberg (Spenser Confodential) – 30 mio $
  • Jennifer Lawrence (Don't Look Up) – 25 mio $
  • Julia Roberts (Leave the World Behind) – 25 mio $
  • Sandra Bullock (The Lost City of D) – 20 mio $
  • Chris Hemsworth (Thor: Love & Thunder) – 20 mio $