Osvajanje gorskih vrhov

Znani Slovenci, ki so navdušeni nad hribi in gorami

Eva Jandl
17. 8. 2021, 20.00
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 20.47
Deli članek:

Kar nekaj znanih obrazov je navdušenih nad slovenskimi hribi in gorami, kamor se odpravijo z gojzarji in nahrbtnikom, z gorskim kolesom ali pa s tekaškimi copati.

uroš bitenc
Žiga Gombač je navdušen nad gorskim tekom.

»Doma je najlepše,« pravi pevec Čukov Jernej Tozon, ki je znan ljubitelj hribov in gora. Tudi poleti se rad poda na kakšno turo, saj je takrat klima v hribih prijetnejša. Izbira manj obljudene poti, saj ima rad mir in čas, da razmisli, si prečisti glavo in misli, rad pa gre sam ali s svojo Evo. Trenutno se potepa po Bovcu, ki je sicer njegova priljubljena poletna točka. Pravi, da je treba dati nahrbtnik na rame in vzeti pot pod noge, saj osvajanje gorskih vrhov človeka napolni s srečo, lahko se odklopi od vsakdanjih skrbi in tegob. 

Med navdušenci nad gorami in tekom pa je pisatelj Žiga Gombač, ki se med skale poda s tekaškimi copati in opravi več tekaških vzponov na teden. Še junija je hodil po snegu Baškega Grintavca, med drugim tekel po Poreznu, splezal na Storžič in še bi lahko naštevali.

Navdušenka nad slovenskimi gorami je tudi televizijska novinarka Jelena Aščić, letos je splezala na več vrhov, odpravila se je na Koroško in osvojila Uršljo goro, pa Stol in Lubnik, se potepala po Pokljuki in obiskala Bohinjsko jezero ter okoliške znamenitosti.

osebni arhiv
Jelena Aščič je osvojila tudi veliki Snežnik.

NAŠLA SVOJ NOVI HOBI

Med slovenskimi novinarkami sta redni obiskovalki gora še Bernarda Žarn in Jerca Zajc; Jerca je navdušena tudi nad gorskim kolesarjenjem. Nazadnje se je vzpela Mangartsko sedlo, prekolesarila je slovensko obalo. »To je moj novi hobi,« pravi in dodaja, da je hvaležna, da je zdrava in ter da njene noge ne morejo biti pri miru in ne marajo kavča.

osebni arhiv
Bernarda Žarn rada preživlja čas v naravi.

osebni arhiv
Jerca Zajc je našla nov hobi – gorsko kolesarjenje.

Nad gorskim kolesarjenjem je prav tako navdušen voditelj in radijec Boštjan Romih, to je že nekaj let njegov glavni in najbolj priljubljen šport. Pred tem je nekaj let plezal, z družino pa so tudi vsi obiskovali tečaje borilnih veščin. »Sem v pristnem stiku z naravo, na svežem zraku, poleg tega je potrebna velika mera koncentracije. Pri gorskem kolesarjenju sem se lotil precej težkih poti, takšnih, kjer stezo premaguješ po centimetrih in moraš biti res natančen.« I

Osebni album
Boštjan Romih se v hribe poda s kolesom.

Igralka Iva Krajnc Bagola si je privoščila družinski oddih v gorah in z družino splezala na Kriško goro, sicer pa lepa igralka trenutno snema nadaljevanje televizijske serije Jezero.

osebni arhiv
Iva Krajnc Bagola se v hribe odpravi z družino.

osebni arhiv
Jernej Tozon se je v Bovec odpravil po Soški poti.