Triglav The Rock

Zlata olimpijka Janja Garnbret upa, da bo svoje veselje do plezanja prenesla tudi na mladino

Nejc Simšič
17. 8. 2021, 20.30
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 20.46
Deli članek:

Pogačarjev trg – ki ni dobil imena po našem odličnem kolesarju – je v soboto gostil peto izdajo plezalskega spektakla Triglav the Rock Ljubljana. Čeprav ni tekmovala, je bilo letos tam vse v znamenju naše šampionke Janje Garnbret, odličen odziv pa je požela tudi prva izvedba urbanega izziva s plezanjem po stavbah in zgradbah v mestu.

Dino Š. Jugovac
Zlata olimpijka Janja Garnbret je na dogodku priznala, da upa, da bo svoje veselje do plezanja prenesla tudi na mladino.
Janjina olimpijska medalja je res težka. Njena tehtnica je pokazala, da je tega srebra v zlatem ovoju za dobrega pol kilograma. Ja, zlate olimpijske kolajne so v resnici le pozlačeno srebro. 

V preteklih letih malce zadržani plezalki Janji Garnbret je po zmagi na olimpijskih igrah z ramen padlo veliko breme, od vrnitve domov je ves čas nasmejana, družabna in zadovoljna.

Prvič po več letih si je naša zlata olimpijka prvoščila tudi tekmovalni premor in res je lepo videti, da zna uživati v svojem trdo prigaranem uspehu ter ga deliti z zvestimi navijači. Na letošnji tekmi v centru prestolnice ni tekmovala, se je pa s trenerjem že popoldne utaborila pod senčnikom v lokalu nasproti velike balvanske stene in glasno bodrila tekmovalce, še posebno svojo najboljšo prijateljico Tjašo Slemenšek, ki se je uspešno prebila v finale. Pred večerno tekmo si je vzela dobro uro za avtograme in fotografiranje z navijači, po njej pa zmagovalcem osebno predala nagrade, kar je naredilo velik vtis predvsem na tuje plezalce.

Sašo Radej
Janja ima prvi daljši tekmovalni premor po večletnem garanju in lepo jo je videti zadovoljno ter nasmejano.

Letošnji Triglav the Rock Ljubljana je bil zasluženo v znamenju »najboljše koze vseh časov«, kot se radi pošalijo ljubitelji te tudi v Sloveniji vedno bolj priljubljene rekreacije. Glavni namen te priljubljene prireditve, ki je privabila ogromno radovednih mimoidočih, športnih navdušencev in tudi znanih obrazov, je ravno v promociji tega športa; ponuja redko priložnost, da se najboljši rekreativci pomerijo z najboljšimi domačimi in vabljenimi tujimi tekmovalci, zadetek v polno pa je bila tudi letošnja novost: urbano plezanje. Izziv je ponudil plezanje po različnih elementih stavb in urbanih struktur, pritegnil je okoli sto plezalcev, ki redko dobijo priložnost za plezanje po hišah sredi mest, in že komaj čakajo, kaj jim bodo organizatorji ponudili naslednje leto.

Dino Š. Jugovac
Natalija Gros, s postavnim Zanom Lovenjakom Sudarjem, je Janji in drugim utrjevala pot v svetovnem plezanju pred desetletjem, tokrat pa je komentirala TV-prenos.

Dino Š. Jugovac
Bivša TV-kolega Sanja Modrić in David Urankar s svojima sinovoma Liamom in Nelsom

Dino Š. Jugovac
Predlanska evropska prvakinja v težavnosti Lučka Rakovec in ta hip tretja v svetovnem pokalu Vita Lukan med čakanjem na finale

Dino Š. Jugovac
Pevka Stella je ravno osvojila dva festivala, gimnastičarka Tjaša Kysselef, Domen in Marko (Dunking Devils) pa bodo v soboto skakali na megatrampolinu nad Ljubljanico.

Dino Š. Jugovac
Gostitelj Jernej Kruder (prva rezerva v Tokiu) obožuje mraz in ne funkcionira v vročini, tako da se ni prebil v finale, je pa prijatelje glasno vzpodbujal iz prve vrste.