Nina Donelli

Slovenska pevka poje izključno v hrvaščini: "Če bosta prilika in dobra pesem, bom zapela tudi v slovenščini"

Eva Jandl
12. 8. 2021, 20.18
Deli članek:

Mlada in zelo uspešna pevka iz Štajerske Nina Donelli kljub temu, da ni velikih nastopov, ne izgublja optimizma in ustvarjalne žilice. Ljubljenka predvsem hrvaškega občinstva, saj poje izključno v hrvaščini, nam je razkrila, kako je prišlo do sodelovanja s Klapo More in ali bi kdaj zapela pesem tudi v slovenščini.

Osebni arhiv
Nina Donelli

Za mnoge glasbenike je bilo preteklo leto težko, pa za vas?

Moram priznati, da niti ne, imam srečo, da imam službo, tako da sem s finančnega vidika stabilna. Poleg tega jaz vedno rečem: treba je pozitivno gledati na določene stvari. Med korono sem začela še bolj ceniti svoje bližnje, zdaj sem res imela čas za njih, čeprav smo že prej bili vsak dan skupaj. A mi smo takšna družina, ki nonstop drži »riti« skupaj. Ena in edina stvar, ki mi manjka, je oder in ljudje ... Samo to in nič drugega, mislim, da je brez pomena, da razlagam, kako zelo mi je manjkalo, ker se teh občutkov ne da opisati.

Kako sicer preživljate poletje – kje vse ste že bili, načrtujete še kakšne počitnice v tem poletju?

Nina dela v družinskem podjetju in ima uspešno pevsko kariero, zato se to poletje še ni odpravila na počitnice. Za vikende se je odpravila na slovensko obalo, kjer je preživljala čas na družinskem čolnu, saj je njihova družina zelo povezana, in kot pravi, ves čas tičijo skupaj. Konec avgusta bo odletela z letalom na dopust, kjer si bo privoščila malo daljši oddih.

To poletje sem imela za zdaj samo vikend oddihe na slovenski obali na družinskem čolnu. Na dopust pa odhajam konec avgusta in dejansko komaj čakam, da sedem na letalo in odklopim misli, predvsem pa čim manj telefona.

Glasbeniki ste julija in avgusta spet začeli nastopati – kako dolgo niste nastopali in kakšni so občutki na odru po vsem tem času?

Lani poleti so bili rojstni dnevi, presenečenja ..., velikih nastopov pa ni bilo. Uh, že leto in pol se mi zdi. Tako hitro je minilo, občutek, ko sem bila na odru, pa takšen, da bi se samo razjokala in sploh ne bi šla več dol.

Že kmalu bo izšla vaša nova pesem z naslovom Zadnji put, v sodelovanju s Klapo More. Kako je prišlo do tega sodelovanja?

Res je, pesem izide v ponedeljek, 16. avgusta, tokrat v sodelovanju s Klapo More. Dejansko je najprej nastala pesem, tekst in melodija, in potem se mi je zdelo primerno oziroma tako bom rekla: zaželela sem si, da bi bila zraven klapa. No, nato je skupen znanec predlagal Klapo More, jaz sem bila za, oni pa tudi, takoj ko so slišali pesem.

Je to prvo vaše sodelovanje s kakšno od klap? Vam je klapska glasba sicer všeč? Imate kakšno najljubšo klapsko pesem?

Prvo sodelovanje in seveda: komu klape niso všeč?! Sploh v teh poletnih dneh, mene kar odnese v Dalmacijo, če jih poslušam. Hmm, če bi morala izbrati eno, bi izbrala pesem Samo ljubav ostaje od Klape Cambi.

S pesmijo boste odšli na festival v Šibenik – za kakšen festival gre in kdaj boste tam peli? Ste že kdaj bili na takem festivalu?

Konec avgusta gremo na festival, v bistvu se reče Večeri dalmatinske šansone. Prvič grem na tak festival, poleg tega se še tekmuje, česar nisem navajena ... Zagotovo bodo živčki malo delali, nekaj novega zame, a se zelo veselim nastopa.

Tokrat ste se podpisali tako pod glasbo kot pod besedilo. Je pesem napisana v zadnjem času, morda med karanteno? Ste že kdaj prej zase ali za koga drugega napisali pesem?

Dolgo časa sem poskušala, ampak to je za mene kar zalogaj. Ta je prva, ki mi je uspela, in upam, da ne zadnja. Nastala je z majhno pomočjo, je pa nastala pred karanteno. Velikokrat se zgodi tako, da glasbeniki nekaj naredimo in nam potem nekaj pravi, da še ni pravi čas.

O čem prepevate, kaj vas je navdihnilo? 

O ljubezni. Mogoče so me navdihnili ljubezenski filmi?

Kakšne so vaše glasbene ambicije: s kom bi radi še zapeli? Bomo v prihodnosti slišali tudi kakšno pesem v slovenščini?

Trenutno imam res veliko projektov, v času korone imamo glasbeniki veliko časa za ustvarjanje. Prihaja še eno sodelovanje, za zdaj naj ostane skrivnost, drugače pa sem trenutno osredotočena na solo pesmi. Glede slovenščine pa jaz pravim mogoče, če bosta priložnost in dobra pesem, zakaj ne.