Zabava

FOTO: Noč, ki je zadonela v spomin na legendarnega Tadeja

Nejc Simšič
29. 6. 2021, 21.05
Deli članek:

Pred dnevi je na Kongresnem trgu zadonela glasba. Na Poletni noči, ki je bila letos posvečena legendarnemu glasbeniku Tadeju Hrušovarju, so ob simfoničnem orkestru in Big Bandu RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla nastopili številni glasbeni gostje.

Grega Wernig
Legenda – Tadej Hrušovar

Gala koncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, je postal tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase slovenske popevke.

Poletna noč, ki simbolizira kulturno dediščino in glasbeno bogastvo slovenskega naroda, je letos na Kongresni trg privabila nepopisno množico ljudi, ki so potrdili, da so željni glasbe, koncertov, dogodkov in preprosto lepega začetka poletja. Legendarnemu Hrušovarju v spomin so zapele Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek in Teja Leskovšek. Nastopila je tudi današnja zasedba skupine Pepel in kri, katere član je bil nekoč Tadej Hrušovar, ki je zanjo napisal tudi skladbo Dan ljubezni, ter trio Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetičanin ter Mladinski pevski zbor RTV Slovenija. Posebna gostja je bila Ditka Haberl, večer je povezovala, očarljiva kot vedno, voditeljica Bernarda Žarn.

Mediaspeed
Nastopila je tudi današnja zasedba skupine Pepel in kri.

Legendi v spomin

Tadej Hrušovar je svojo glasbeno pot začel v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, leta 1966 se je pridružil skupini Bele vrane. Po njihovem razpadu je leta 1975 ustanovil skupino Pepel in kri, ki je že prvo leto zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe, pesmijo Dan ljubezni. Bil je prvi urednik oddaje Pop delavnice, ki je odkrivala nove talente in spodbujala slovensko glasbeno ustvarjalnost. Hrušovar, za prijatelje Dejvi, je zapustil obsežen glasbeni opus. Napisal je več kot 400 skladb. Med najbolj znane spadajo Pesem za dinar, Dekle iz zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad in Sonce pomladi.

Mediaspeed
Vedno očarljiva voditeljica Bernarda Žarn.