Žalujoča kraljica dopolnila 95 let

Po smrti Filipa se je odpovedala praznovanju rojstnega dne

Nejc Simšič
22. 4. 2021, 21.20
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 21.56
Deli članek:

Najstarejša monarhinja na svetu, britanska kraljica Elizabeta II., je nekaj dni po pogrebu svojega moža dočakala 95. rojstni dan, ki je bil tako zavit v črnino in žalovanje.

Profimedia
Letos prvič ob rojstnem dnevu ne bo nosila znamenitih vpadljivih barv, ampak strogo črnino.

Zaradi obdobja žalovanja in pandemije bo kraljica svoj visoki jubilej praznovala v ožjem družinskem krogu – najbližje naj bi povabila na kosilo, pravijo viri z dvora.

Na gradu Windsor, kjer Elizabeta živi zadnje leto in kjer je pred slabima dvema tednoma umrl njen mož, princ Filip, ki so ga pokopali minulo soboto, naj bi ob njej ostala peščica sorodnikov in ji delala družbo tudi ob rojstnem dnevu. V nasprotju s preteklimi praznovanji, ko je Buckinghamska palača dan zaznamovala vsaj z objavo kakšne kraljičine fotografije iz otroštva ali mladosti, tega letos po mnenju poznavalcev ni pričakovati, saj se bo »zapovedano« dvotedensko obdobje globokega žalovanja izteklo šele v petek.

LETOS BO VSE DRUGAČE

Kot je znano, tudi pred Filipovo smrtjo palača ni načrtovala večjih dogodkov ob kraljičini 95-letnici, saj bi moral biti v središču letošnjih praznovanj ravno pokojni Filip, ki bi 10. junija praznoval okroglih sto let. Na Otoku sicer že nekaj mesecev potekajo tudi priprave na praznovanje kraljičinih 75 let na prestolu, kar bo praznovala februarja prihodnje leto, a so se po Filipovi smrti okrepile skrbi glede kraljičinega zdravja, svoje pa je dodala pandemija, ki ji ni videti konca, zato tudi ta slovesnost najbrž ne bo tako obsežna, kot je bilo zastavljeno prvotno. Zaradi nevarnosti širjenja covida-19 so sicer že drugič zapored odpovedali tradicionalno junijsko vojaško parado Trooping the Colour, ki je obenem uradno praznovanje rojstnega dne monarhije. Gre za tradicijo, ki izvira iz 18. stoletja, saj je tedanji kralj Jurij II. rojstni dan praznoval novembra, ko vreme ni najbolj naklonjeno veseljačenju na prostem, zato se je domislil, da bi svoj rojstni dan »združil« s tradicionalno vojaško parado, ki so jo prirejali vsako poletje. Od leta 1748 tako rojstni dan monarha praznujejo vsako leto drugo soboto v juniju.