Priljubljeni sodnik

To je sledica, ki je Karim iz MasterChefa še ni izmojstril

Eva Jandl
19. 4. 2021, 20.10
Deli članek:

Že sedem let je priljubljen sodnik v šovu MasterChef Slovenija, sicer pa mojster za makrone, čeprav pravi, da jih še ni izmojstril. Ljubezen do slaščičarstva gre naprej. Njegova hči Nika je v domačem ateljeju odgovorna za področje tort.

POP TV
Njegove sladice so tehnično zelo zahtevne, sam peče odlične makrone.

Že nekaj let ste sodnik v šovu MasterChef. Kaj vas pri tem šovu navdušuje in vznemirja, da ste vsako leto del sodniške ekipe?

Všeč mi je koncept oddaje in izjemno profesionalna ekipa, s katero sodelujem. Vsako leto spoznamo nove zagrete domače kuharje, od katerih se naučim kaj novega. Ni nujno, da je kulinarika, so tudi življenjske zgodbe.

Skozi vaše sito je šlo že kar precej tekmovalcev – bi lahko povzeli lastnost tistih, ki jim je uspelo priti do konca in vas navdušiti?

Vztrajnost, sposobnost učenja, hitro razmišljanje, osebna rast.

Miro Majcen
Tudi hči Nika se je kot oče šolala v Franciji; izdeluje čudovite tortice.

Katera jed oziroma slaščica vam je v vseh teh letih ostala v spominu kot fenomenalna in bi jo z veseljem postavili v svojo vitrino?

Karim velja za eno največjih imen na naši slaščičarski sceni, poleg tega je že od začetka eden izmed treh sodnikov v šovu MasterChef Slovenija. Mojster Karim vse izdelke dela skupaj s hčerko Niko, zanimivo pa je, da so vse njune sladice v zamrznjenem stanju in da jih prodaja le za s seboj, za kar se je odločil še pred epidemijo. 

V naših vitrinah so sladice, ki so primerne za butik in so v zamrznjenem stanju. Sladic, ki bi zaradi tehničnih zahtev bile primerne za nas, v tekmovanju MasterChef skoraj ni.

Lani poleti ste v Ljubljani odprli svoj butik slaščic – kakšen je izziv glede na situacijo?   

Vsaka situacija prinese izziv. Z njim se je treba spopasti. Naš butik deluje samo po principu »za s seboj«. To je bil naš poslovni koncept že pred izbruhom korone.

Šolali ste se na sloviti francoski šoli Le Cordon Blue, kje se je šolala tudi vaša hči Nika, ki pomaga ustvarjati slaščice.

Nika se je šolala na ENSP – Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie, Yssingeaux v Franciji. Že štiri leta je nepogrešljiv del našega podjetja. Odgovorna je za področje tort. Vse te lepe tortice, ki jih vidite in okušate, so njena odgovornost. Ustvarja jih s svojim delom ekipe.

Menda ste dobili pohvalo iz tujine za svoje makrone, vam to veliko pomeni? 

Seveda nam pohvala veliko pomeni. Pa ne zato, ker je iz tujine, ampak ker je prišla od osebe, ki je sodelovala z enim največjih francoskih slaščičarskih podjetij. Vsaka pohvala ti da vedeti, da delaš dobro in da si na pravi poti. Bolj kot pohval iz tujine smo veseli pohval domačih kupcev. 

Kako dolgo ste potrebovali, da ste se izmojstrili v pripravi makronov, ki veljajo za zelo zahtevno slaščico?

Da sem dosegel znanje o makronih, da jih razumem, da razumem, kaj in kako je potrebno, da uspejo, sem potreboval deset let. Nisem pa jih še izmojstril.  

Imate zaradi epidemije kaj več časa? S čim se sicer ukvarjate, ko niste v vlogi sodnika ali slaščičarja, imate kakšen hobi?

Ne, zaradi epidemije nimam več časa. Ne glede na situacijo, je treba iskati nove izzive in nadgrajevati tisto, kar delaš. Pričeli smo sodelovati s slovenskim podjetjem in pred meseci na police trgovin postavili svoj prvi skupni izdelek, gurmanske »brownije«. Čakajo nas še drugi skupni projekti, ki jih je treba izpeljati. Poleg tega vedno iščem nove priložnosti za razvoj podjetja.