Skandinavski slog

Slovenke obilnejša postava ne ovira

Katja Božič / Revija Zarja Jana
27. 4. 2021, 12.12
Posodobljeno: 27. 4. 2021, 12.14
Deli članek:

Štajerka Mateja Hojnik na družbenih kanalih svoje sledilce vsak dan razveseljuje z novimi dekoracijami svojega ljubkega doma, s svojo podobo pa promovira ljubezen do sebe. Obilnejša postava je ne ovira, da se ne bi lepo, ljubko, moderno oblekla in v tem uživala, kajti hvaležnost, sreča in veselje se ne tehtajo v kilogramih, pravi z nasmehom konfekcijska modelarka.

Andrej Križ / Revija Zarja Jana
Mateja v svoji sanjski kuhinji.

Kdor je navdušen nad skandinavskim slogom pri opremljanju stanovanja, na družbenih omrežjih prej ali slej naleti na stran Ljubki dom, kjer lahko uživamo v fotografijah njenega doma, ki je videti kot iz kakšne revije. Mateja ga nenehno spreminja. Ko smo jo obiskali, je imela, kot se je pošalila, »dekoracijsko krizo«, ker so njene priljubljene trgovine že toliko časa zaprte in ne more stikati za novimi kosi, ki bi osvežili njen dom. 

Sanjska kuhinja

Kako se je ta strast začela? »Ko smo se selili v novo stanovanje, mi je mož pustil proste roke pri urejanju našega doma, tako da sem lahko izživela svoje otroške sanje. Druga dekleta so se namreč igrala s punčkami, jaz pa sem razmišljala samo o svoji sanjski kuhinji. Z družino smo velikokrat obiskali Ikeo in občudovala sem kuhinje v podeželskem slogu. V novem stanovanju sem končno prišla do nje!« Do bele podeželske kuhinje s ploščicami z modrim maroškim vzorcem, ki jih je našla v eni od slovenskih trgovin. So ji rekli, da se ne prodajajo prav dobro, danes pa prav zaradi Mateje krasijo mnoge slovenske domove. Kuhinja je videti krasno, čeprav je zanjo odštela le tri tisoč evrov z gospodinjskimi aparati vred. Nad kuhinjski pult je pritrdila lično poličko z obešalom za najljubše skodelice, začimbe in še kakšno dekoracijo, za katero je odštela le 35 evrov namesto 250, če bi jo kupila v sklopu kuhinje. Tako pa je iz nizkocenovne trgovine s pohištvom odnesla skorajda enako za veliko manj denarja. »Ne kupujem kar vsevprek, vedno si prej ogledam, kar mi je najbolj všeč, potem pa počakam na znižanje,« prizna. Kuhinja je najljubši kotiček njenega stanovanja. »Vanjo sem naravnost zaljubljena,« se smeji. Kuhinja je del osrednjega bivalnega prostora z jedilnim delom in dnevnim kotičkom, kjer družinica preživlja prosti čas. Domek zaokrožajo številne poličke (za prah se ne sekira), blazine, košarice, lučke, vaze, slike, škatle, odeje in preproge.

Ljubki dom

Ko je opremljala stanovanje, je ves čas fotografirala, kako napreduje urejanje, in fotografije objavljala na Facebooku. »Ker so mi očitali, da se samo hvalim, sem se razjezila in ustvarila svojo skupino Ustvarjamo s srcem, tam sem potem lahko objavljala, kar sem hotela. Sledilkam so bile moje objave všeč in so me začele spodbujati, naj si naredim svojo stran, in tako je nastal ljubki dom. Sledilk je bilo vedno več, meni pa je rasla samozavest.« To ji je dajalo ogromno spodbude in veselja, ki ju je takrat potrebovala, saj je medtem pustila službo v modnem podjetju, kjer je bilo vedno več pritiska in ni mogla več zdržati. Nedolgo zatem, ko jih je zapustila, je podjetje šlo v stečaj. »Kadar je bilo v službi hudo, sem samo razmišljala, kaj bom v stanovanju spremenila, kaj novega bom izdelala, kje bom kaj okrasila in potem to fotografirala in objavila.« Čeprav je bila brezposelna, nikoli ni razmišljala, da bi s svojim hobijem lahko tudi kaj zaslužila, preprosto je uživala, to je postalo njeno življenje. »Še vedno se ne vidim kot vplivnica. Raje bi imela podjetje za organizacijo in dekoriranje dogodkov. Čeprav bi bilo z delom v teh časih, ko je vse zaprto, težko.«

Noben kos njenega pohištva ni narejen po meri. »Sem zelo nestrpna in ne morem čakati mizarja. Všeč mi je, da tisto, kar vidim, kupim in postavim.« V domu prevladuje bela barva v kombinaciji z lesom, okrasje pa je iz naravnih materialov, lesa, stekla. »Kupujem premišljeno, vedno moraš paziti, da ne zaideš v kič,« opozarja. Kadar hodi po trgovinah, si zapomni, kaj je mogoče kje kupiti, da lahko svetuje svojim sledilcem, kot tudi to, kako lahko kos umestijo v svoj dom.

Andrej Križ / Revija Zarja Jana
Dekoracija njenega doma je nenehno drugačna.

Ljubezen do sebe

Čeprav pravi, da je precej sramežljiva, tudi pred našim objektivom je bila, pa je na fotografijah svojih objav videti izjemno samozavestna. »Ko se fotografiram za svoje profile, odmislim, koliko ljudi me v resnici spremlja, sicer bi bila vsa iz sebe,« se smeji. Pravi, da s svojo pojavo promovira ljubezen do sebe. Vedno je ljubko, moderno, retro oblečena in lepo naličena. »Ni pomembno, ali smo bucike ali trske, glavno je, da smo srečne in zadovoljne s tem, kar imamo,« je napisala pod eno od svojih objav. Povedala je, da je bila že od nekdaj bolj okrogle postave, ampak za kakšne opazke na ta račun ni bila nikoli občutljiva. »Dokler se v svoji koži dobro počutim, ne mislim ničesar spreminjati; če grem komu na živce, naj me ne gleda,« je odločna. Obožuje romantičen nežen stil, cvetlične vzorce, volančke, čim bolj ljubka oblačila. »Ženskam bi rada pokazala, da ti še zdaleč ni treba hoditi naokrog v brezobličnih vrečastih oblačilih, če si močnejše postave. Dokler imajo tvojo številko, lahko oblečeš karkoli. Samo to te lahko omeji, da ne pašeš notri,« se smeji.

Pred leti je shujšala kar za petdeset kilogramov

»Ampak se razen videza v meni ni nič spremenilo. Zaradi tega nisem bila bolj srečna niti se nisem drugače počutila. Takrat sem živela v Ljubljani in bila v nesrečni zvezi, pa sem iskala nekaj, da sem se lahko umaknila. Začela sem hoditi. Vsako jutro sem šla na Šmarno goro in kilogrami so kopneli. Potem sem si pa rekla, da bom videla, do kam bo šlo. Na koncu se v ogledalu nisem več prepoznala, še mama me ni. (smeh) Ustavilo se je na 60 kilogramih. Ker sem se še naprej veliko gibala, se nisem redila, dokler nisem zanosila. Potem pa nisem bila več tako aktivna niti nisem imela volje. Pa sem se zredila nazaj. Ampak kilogrami mi ne krojijo življenja. Dokler sem zdrava, se lahko normalno premikam, imam dve zdravi roki, nogi, voham, vidim, čutim in slišim, se nimam kaj pritoževati. Vedno sem se sprejemala takšna, kot sem. Tudi z oblačili nisem imela nikoli težav. Vedno sem se znala lepo obleči.«

Spletno prijateljstvo

Čeprav se med koronskimi ukrepi z domačimi niso ravno držali nazaj, kar se hrane tiče, pa danes priznava, da je začela jesti malo bolj zdravo in manj. Rada bi namreč oblekla eno od luštnih oblekic, ki si jo je kupila nedavno. »Pa mi je malce tesna.« (smeh) Ker je iskrena, naravna in srčna, se nanjo obrača vedno več podjetij. Sodeluje s tistimi, ki prodajajo stvari, ki so ji pisane na kožo in jih lahko umesti v svoj ljubki dom. »To, kar počnem, me izpopolnjuje, osrečuje, nikoli mi ni šlo za denar. Energijo mi dajejo ljudje, moji sledilci. Ti so moja skupnost, veže nas spletno prijateljstvo. Instagram je postal moje življenje. Vsak dan se javljam, že zato, da pozdravim svoje prijatelje,« zaključi v svojem prijaznem štajerskem slogu.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Andrej Križ / Revija Zarja Jana
Viseča mreža je najljubši kotiček njenega sina.