Zanimivosti

Ko se na obisk povabi kolona črnih mravelj

Mare Koren
27. 4. 2021, 12.26
Deli članek:

So tudi k vam domov prišli nezaželeni gosti iz drobnih špranj in so prisotni povsod tam, kjer jih ne želite? Govorimo o mravljah. Preprečite jim vstop in vzdržujte higieno.

dreamstime
Poiščite vstopno točko.

Tako mravelj kot tudi ščurkov, pajkov in ostalih nepovabljenih žuželk se precej težko znebimo, saj za svoj dom najdejo tudi najmanjše kotičke našega doma, ki jih le s težavo odkrijemo. Odličen trik, da jim preprečite vstop v vaš dom ali da jih iz njega preženete, je, da na mesto, kjer se običajno pojavijo, nasujete nekaj mletega popra. Žuželke namreč ne marajo vonja, še manj pa okus popra. Tako si bodo pred vstopom hitro premislile. Že vonj popra jih bo namreč pregnal iz hiše.

Mravlje, ki jih sicer poznamo kot marljive delavke, pogosto zaidejo v naš dom, saj je dober izvor hrane, ki jo potrebujejo. Drugače so izredno koristne na vrtu, kjer bodo vrtnine obvarovale pred ušmi, a v domovih precej osovražene. Kaj lahko naredimo zoper njih?

Kje vstopajo v vaš dom?

Najpomembnejše je, da najdete vstopno točko, skozi katero mravlje zakorakajo v vaš dom. To so običajno drobne razpoke pri oknih ali vratih, prav tako se lahko zgodi, da najdejo pot po ceveh ali električni napeljavi. Zato najprej preverite te vstopne točke. Ta mesta nato dobro zadelajte z mavcem, silikonom ali stenskim kitom. Tako jim boste preprečili, da bi se nepovabljeno znašle pri vas doma.

Redna higiena

Mravlje najpogosteje zaidejo v kuhinjo ali kopalnico, saj tam najdejo največ hrane. Te prostore zato dosledno očistite. V kuhinji pospravite vso odprto hrano na policah in jo zaprite v posode na navoj, do koder mravlje ne bodo imele dostopa. Dobro obrišite delovne površine in mize ter očistite ostanke hrane. Očistite tudi predale z mačjo ali pasjo hrano, prav tako njihove posodice, saj so idealno mesto za njihov postanek. Redno odnašajte smeti in biološke odpadke.

Očistite s kisom

Mravlje ne marajo kisa, zato bo ta idealno čistilo za vaše prostore. Kis pomešajte z nekaj vode in detergenta ter z mešanico dobro očistite tako kuhinjo kot kopalnico. Kis bo poskrbel za dezinfekcijo prostorov, obenem pa mravlje odvrnil, da bi ponovno zakorakale vanj. Mravlje ne marajo kislih stvari, zato se lahko pred njimi obranite tudi z limoninim sokom, ki ga lahko uporabite namesto kisa.

Dreamstime
Hrano redno pospravljajte s kuhinjskih pultov.