nova pesem

Andy in Tanya sta rada tukaj in zdaj in pokažeta svoj najboljši jaz

Nejc Simšič
15. 1. 2021, 21.25
Posodobljeno: 16. 1. 2021, 19.33
Deli članek:

Tanjo Pečenko poznamo iz šova Slovenija ima talent, kjer je pred desetimi leti navdušila z muzikalnimi točkami, Andreja Orla pa poznajo predvsem ljubitelji muzikalov, saj je nastopil v številnih. Te dni predstavljata svojo avtorsko pesem in ples The Shaking Dance, s katero navdušujeta predvsem otroke.

Osebni arhiv
Tanja in Andrej pod imenom Andy & Tanya navdušujeta otroke.

Tanja in Andrej, predstavljata svojo prvo skupno pesem. Zakaj naslov The Shaking Dance? 

Gre za krasno spevno skladbo, ki sva jo skupaj v videospotu predstavila na barvit, otroški, plesni način, tako da vam ob ogledu nikakor ne more biti dolgčas. Pesem otroke na prisrčen način nagovarja k umivanju rok, staršem in učiteljem pa je v pomoč pri animiranju. Misliva, da v tem trenutku vsi potrebujemo malo zabavne spodbude.  

Za ciljno publiko sta izbrala otroke. Kakšen poseben vzrok?

Odrasli smo pri umivanju rok še kar dosledni, otroke pa je treba (še posebno v teh čudnih časih) večkrat opomniti in jim razložiti, kako pomembna je higiena. Tudi ko smo doma, naj bo to opravilo neka stalnica, in lepo je, če se ga vsi držimo. Upava, da bo z najino pesmico odslej vse šlo še lažje od (čistih) rok.  

Sicer pa so otroci tudi najzahtevnejša publika. Kako so sprejeli vajino pesem?

Otroci res brez zadržkov in takoj pokažejo, kaj jim je všeč in kaj ne. Oba lahko to stoodstotno potrdiva. Tanja kot dolgoletna učiteljica baleta in Andrej kot stric dvema pobalinoma. Otrokom je pesem zelo všeč in prejela sva veliko pohval tako s strani staršev kot učiteljev. Zelo sva bila vesela, ko so do naju priletela sporočila z vsebino: »Jo že imamo na repeat!« Hurraaa!

Zakaj sta izbrala angleški jezik? Morda ciljata na svetovno prepoznavnost pesmi, kot je Baby Shark in druge, ki jih poznajo prav vsi starši na svetu?

Pesem je v angleškem jeziku nastala po slučaju. Ideja o »šejkanju« nama je bila zelo všeč, in želela sva si, da se najino sporočilo razume tudi čez mejo. Če je že pandemija svetovna, pa naj bo še pesem. (smeh) Vsi smo v istem »šmornu«.

Pesem gre zelo hitro v uho in tudi videospot je zelo hudomušen ter zelo zapomnljiv. Kako sta sploh prišla do vseh teh idej za pesem in spot?

Za idejo je v veliki meri zaslužna Tjaša Zupan, ki je tudi soavtorica besedila. Tjaša je Andrejeva prijateljica in bivša sodelavka. Kasneje se je v zgodbo na Andrejevo povabilo priključila še Tanja, ki je osnovala plesno koreografijo ter izbrala kostume. In tako sva postala Andy & Tanya, kaj kmalu so vse ideje dobile tudi avdio- in videopodobo. Vsak je prispeval svoj košček mozaika in meniva, da smo skupaj ustvarili lep, zabaven in poučen izdelek.

To pa ni prvič, da sta zapela skupaj, kajne? Skupaj namreč nastopata tudi v glasbeni skupini Muzikalci ...

Poznava se že približno osem let in združil naju je muzikal. V sezoni 2013/14 sva v Šentjakobskem gledališču igrala glavni vlogi v muzikalu Uscana vas, in od takrat naprej sva super prijatelja. Oder sva si kasneje delila tudi v muzikalih Mamma Mia, Veronika Deseniška in Druščina ter skupaj nastopala na različnih koncertih in prireditvah. Kot ste že sami omenili, sva tudi člana glasbene skupine Muzikalci, ki aktivno deluje že skoraj tri leta.

Tanja, vas smo spoznali v šovu Slovenija ima talent. Vam je prepoznavnost v šovu prišla kaj prav na nadaljnji poti?

Ja, kmalu bo deset let od nastopa na Talentih, kjer sva pod imenom Muzikalki nastopili s prijateljico Mašo Tiselj. Krasna izkušnja! Absolutno se nama je takrat precej odprlo. Nekaj časa sva uspešno nastopali kot duet, potem pa je najino delovanje preraslo v nastopanje v znanih slovenskih muzikalih – za kar pa bi rekla, da bolj kot prepoznavnost pripomore delovna vnema in talent – vsaj upam, da je tako. Ne štejem se ravno za slavno osebo, sem pa zagotovo ena od aktivnih članov slovenskih muzikalov.

Andrej, tudi vi ste nastopili že v kar nekaj muzikalih, kajne?

Tako je, nastopal sem v muzikalih Uscana vas, Mamma Mia, Veronika Deseniška, Alpska saga, Madagaskar in Druščina.

Imata sploh še kaj treme pred nastopi? Pesmi, ki jih sicer pojeta, niso ravno enostavne.

Oh, trema je vedno, je pa vsakič malo drugače. Lahko bi rekla, da je vse skupaj odvisno od mnogih dejavnikov: tipa nastopa, števila gledalcev, od tega, ali nastopaš kot solist ali v skupini, vpliva lahko tudi vreme, fizično in psihično počutje, kaj si jedel za kosilo, kdo te je prišel poslušat in tako dalje. Čar je vedno v tem, da znaš pred nastopom najti svoje ravnovesje in se prizemljiš. Pomembno je, da si prisoten tukaj in zdaj in pokažeš svoj trenutni najboljši jaz. Ko to dosežeš in ko na odru občutiš tisto blaženo umirjenost in užitek, potem si zmagal!