Melania Trump

Odrezala cvetje in se odločila za minimalizem

N.S.
25. 8. 2020, 20.35
Deli članek:

Najvplivnejša Slovenka na svetu, prva dama ZDA, Melania Trump, je razkrila prenovljeni vrt v Beli hiši, znameniti Rose Garden, ki ga v najnovejši podobi krasijo bele in rožnate vrtnice ter sivka. Zakaj je razburila javnost?

Profimedia
Prva dama Melania Trump je po 60 letih popolnoma spremenila sloviti vrt Bele hiše.

Rose Garden velja za ikonični vrt Bele hiše, prvi dami pa bo služil tudi za kuliso ob njenem govoru na prihajajoči republikanski konvenciji.

Kot je znano, so vrt urejali od julija, ko je 50-letna Melania Trump napovedala, da se bo lotila temeljite prenove vrta, vključno z rastlinami in cvetjem ter gradnjo novih kamnitih stezic. S tem projektom si je po napovedih želela vrt približati izvirni podobi iz 60. let, kakršno si je s krajinskim arhitektom zamislila takratna prva dama Jackie Kennedy.

Profimedia
Po novem je Rose Garden čisti minimalizem.

A končni rezultat se kritikom zdi ravno obraten – z vrta so namreč izginila češnjeva drevesa in nekatere rože, ki jih je zasadila Kennedyjeva, zamenjale pa so jih betonske plošče. Učinek mnoge spominja kar na – pokopališče. Vrt pred ovalno pisarno, ki so ga pogosto uporabljali za novinarske konference, saj omogoča večjo razdaljo med novinarji in osebjem, med prenovo pa mediji do njega niso imeli dostopa, zadnjih 60 let praktično ni imel večjih posegov, zato je Melania spet v zobeh javnosti.