Nepozaben koncert

FOTO: Zala in Gašper na valovih poezije in glasbe

Vito Tofaj
4. 3. 2020, 06.57
Deli članek:

Naprava za predvajanje glasbe je bila do leta '83, ko so raziskovalci predstavili zgoščenko, zakon. Večina je takrat gramofone pospravila. Ali jih je kar zavrgla.

Vito Tofaj
Koncert, na katerem sta Zala in Gašper predstavila ploščo, je bil ne le glasbena, ampak tudi vizualna poezija.

Večina! A na taistih napravah se pri pravih ljubiteljih čistega zvoka – tega v popolnosti ponudi le gramofonska plošča – nikoli ni začel nabirati prah. V času zmagovalnega pohoda zgoščenke so plošče iz vinila postale le redka dobrina.

Zakaj pišemo o gramofonu, ploščah? Ker se počasi, a zagotovo, tudi »CD-generacije« vračajo k osnovam. Na policah v trgovinah z glasbo dobivajo vinilke znova več prostora: tistega, ki jim pripada.

Vito Tofaj
Zala, Gašper in oboževalka z njuno prvo ploščo, ki sta jo naslovila 4: sicer se nam je zdelo, da je večina njunih oboževalcev vinilno ploščo kupila prvič.

Vinilka

Verjetno ne pretiravamo, če zapišemo, da imata in bosta imela vpliv na večje zanimanje za plošče iz vinila med generacijo, ki je rojena v novem tisočletju, tudi Zala Kralj in Gašper Šantl. Pravzaprav njun na vinilki izdan prvenec, ki sta ga naslovila 4. Zakaj vemo, da so vinilke za večino neznanka? Ko so se mladi drenjali ob prodajnem pultu, obloženem z vrečkami, majicami … in kajpak vinilkami, jih po nakupu niso znali odpreti, ampak so – vsak je hotel imeti na plošči tudi njun avtogram – plastičen ovitek trgali. No, se bodo (nekatere smo podučili) že naučili, da zadostuje noht … ali nožek za odpiranje pisem.

Vito Tofaj
Zala, Gašper & Klemen

Koncert

Najprej je na oder stopil duet Younite, ki je sicer lepo, a neuspešno nastopil na EMA FREŠ … in enako lepo sta nastopila tudi tokrat. A ko sta na oder stopila Zala in Gašper, bi občinstvo lahko ponorelo. A ni! Kot je čustvena in mirna njuna glasba, tako so svoja ljubljenca ne le Slovenci, ampak obiskovalci iz skoraj vse Evrope tudi pozdravili: s spoštljivim, gromoglasnim aplavzom. Nato so se, ob učinkovitih svetlobnih in vizualnih učinkih, na Valovih … S teboi … Sebi … z Zalo in Gašperjem odpravili na nepozaben glasbeni sprehod.

Vito Tofaj
Pevka Lina Kuduzović in koreografinja Renata Alibegović: Lini je le malo manjkalo, da bi Zalo in Gašperja nasledila na prestolu zmagovalcev Eme.

Zala, Gašper & Klemen

Med duetom Zala Kralj & Gašper Šantl in igralcem Klemnom Slakonjo se je po lanskoletni Emi spletlo lepo prijateljstvo: z glavno sestavino prijateljstva – spoštovanjem! Zato je bil Klemnov nastop veliko presenečenje le za tiste, ki posebne vezi med umetniki niso opazili. Mnogi so se, ko je stopil na oder, le nasmehnili: »Saj smo vedeli!«

Vito Tofaj
Aleksander Cavazza (sin Borisa Cavazze in Oriane Girotto) in prijatelj Maks sta mirno čakala, da sta prišla na vrsto in glasbenikoma čestitala za odličen koncert.