James Lipton

Umrl voditelj, ki je govoril z največjimi zvezdami

J.P./STA
3. 3. 2020, 13.52
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 14.10
Deli članek:

V 94. letu starosti je v ponedeljek umrl James Lipton, ustvarjalec in voditelj ameriške televizijske oddaje Igralski studio (Inside the Actors Studio).

Profimedia
James Lipton

James Lipton je umrl za posledicami raka mehurja na svojem domu na Manhattnu, je medijem potrdila njegova vdova Kedakai Mercedes Lipton.

Oddajo Inside the Actors Studio je zasnoval leta 1994 in jo vodil do leta 2019; od takrat živi pod okriljem drugih voditeljev. Televizija Ovation, ki oddajo predvaja od Liptonove upokojitve, je tvitnila: "Zelo ga bomo pogrešali, a mu želimo mir, ko bo prišel do tistih bisernih vrat."

V svoji pogovorni oddaji je gostil več kot 300 priznanih umetnikov, od igralcev do glasbenikov in komikov. 

Sprva je bila oddaja zamišljena kot predavanja za študente drame New School na Manhattanu, vendar je televizija Bravo pridobila pravice za predvajanje. Prvi gost v sogovornikovem fotelju je bil Paul Newman, v enournem poglobljenem pogovoru je Lipton svoje goste spraševal izključno o filmski umetnosti in ne o osebnem življenju. 

Med Liptonovimi sogovorniki so bili denimo tudi Bradley Cooper, Sean Penn, Robin Williams, Julia Roberts, Meryl Streep, Lauren Bacall, Steven Spielberg, Tom Hanks, Harrison Ford in Tom Cruise. Intervjuje je ponavadi zaključeval z nizom kratkih vprašanj, vključno s slavnim: "Kaj bi rad slišal od Boga, ko prideš pred nebeška vrata?"

Igralski studio, ki je postala ena izmed najdlje predvajanih ameriških televizijskih oddaj, je bila večkrat nominirana za nagrado emmy, enkrat je kipec tudi prejela.