Dobrodelni mačji koledar

Tara Zupančič spet skrbi za mucke

N.S.
24. 11. 2019, 20.22
Deli članek:

Že tretje leto zapored se je priljubljena voditeljica rubrike Pop In in šova Zvezde plešejo, Tara Zupančič, odločila, da Sloveniji ponudi svoj dobrodelni koledar. Letos ga je poimenovala Muce z ulice in na fotografijah ji spet družbo delajo mačje lepotice.

Mare Vavpotič/M24
Tara Zupančič je predstavila svoj dobrodelni koledar za leto 2020, ki se imenuje Muce z ulice.

Očarljiva Gorenjka, ki velja za veliko ljubiteljico živali, je v ljubljanski trgovini Pentlja Concept Store prijateljem, medijem in znancem predstavila nov koledar, od katerega bo izkupiček od prodaje letos podarila Društvu za zaščito živali Arja.

Tara, koledar Muce z ulice je že tretji dobrodelni koledar zapored. Kako bi ga opisala sama?

To je dobrodelni koledar, ki je že tretje leto uspešno naznanja dobrodelni konec leta. To je koledar, ki opominja, da zapuščena bitja, muce, ki prihajajo z ulic, tudi potrebujejo našo dobrodelno naklonjenost. Po navadi se zapuščene in lačne, potrebne ljubezni in temeljite zdravstvene oskrbe znajdejo v zavetiščih, kjer pa prav tako zmanjkuje sredstev za oskrbo.

Na naslovnici poziraš s svojo mucko Arwen, sicer pa so mucke na drugih fotografijah najdenke in v iskanju lastnikov, je tako? 

Koledar se imenuje Muce z ulice zato, ker po navadi te nesrečne dušice najdejo prav tam. Na koledarju pozirajo točno te, ki še iščejo domove, pa tudi že malo večji posvojenčki, ki so našli svoj dom že pred leti. Pozirajo tudi njihovi srečnejši prijatelji, pasemski mački, ki so to storili s ponosom in mijavkali pozive dobrodelnosti. Tako v mojem naročju poleg najdenčkov z ulic pozirajo še kartuzijec, dva mainecoona in bengalec ter mijavkajo dobrim ljudem na pomoč.

Mare Vavpotič/M24
Koledar za leto 2020 krasijo fotografije Tare in muc z ulice.

Gre za dobrodelni koledar, komu boš podarila izkupiček in za kakšen namen?

Celoten izkupiček je namenjen Društvu za zaščito živali Arja iz Gorenjske, ki ima v oskrbi večinoma mucke. Denar je namenjen hrani in zdravstveni oskrbi tistih, ki to nujno potrebujejo.

Kako to, da si se odločila prav zanje?

Po prvem koledarju z mojimi fotografijami sem del podarila društvu Angelske šapice, ki sem ga izbrala čisto po naključju. Po ideji ustanoviteljice društva in s fotografom pa smo se potem odločili narediti skupni projekt, s katerimi lahko pomagamo.

Vsi, ki te poznajo, vedo, da si ljubiteljica mačk. So tudi zato že drugo leto zapored na koledarju s tabo mucke?

Rada imam vse živali, z mucami pa se še najbolje razumem. (smeh) Všeč so mi, ker so iskrene. Ali se branijo, ali napadejo, ali pa ti dajo ljubezen. Vse to pa počnejo zelo iskreno in nič kaj uvidevno. Se mi zdi, da bi se lahko od njih kaj naučili.

Kako je bilo letos ustvarjati koledar? Glede na število mačk in različnih pasem bi lahko rekli, da je bilo zahtevno ...

Ja, taka snemanja so vedno zahtevna. Potrebno je veliko potrpežljivosti in zavedanje, da so one na prvem mestu. Nikoli ne veš, koliko dobre volje ti bo namenila posamezna muca. Pasemske mačke pa imajo sploh svoje karakterje in jim je malo mar, če bi jih radi fotografirali takrat, ko one tega ne bi. Z njimi preživim malo časa, zato so včasih tudi zelo nezaupljive. Pa vendar smo se naučili, da moramo ohraniti mirno kri, saj vse to čutijo in se vedejo po tem.

Mare Vavpotič/M24
Priljubljena voditeljica v družbi Polonce Podlipnik, lastnice društva Arja, ki bo prejelo celoten izkupiček od prodaje koledarja

Ali lahko razkriješ kakšno zabavno anekdoto s snemanja? Si se lepo ujela z muckami?

Muce plezajo po meni, mi skačejo v lase, tudi božajo s tačko, včasih pa katera preprosto zaspi. Je bila pa letos ena posebna, ki je v mojem naročju vse bolj glasno godrnjala, in tik preden bi mi pustila kak spominek s svojimi kremplji, smo moje naročje zamenjali z naročjem lastnice.

Zakaj koledar in ne kaj drugega?

Koledar izhaja enkrat na leto in je cenovno dostopen marsikomu. Lahko je darilo, lahko pa samo gesta pomoči. Začeli smo s tem, v prihodnosti pa bomo dodali še kaj drugega.