Veliki oder

Vrata v novo sezono v MGL je odprla predstava Sedem dni

Vito Tofaj
24. 9. 2019, 21.30
Deli članek:

Pesem Ali si osamljena nocoj? sta napisala Lou Handman/Roy Turk in Elvis Presley je zapel: Svet je oder in vsak mora odigrati svojo vlogo.

vito tofaj
Igralci so se po predstavi in bučnem aplavzu umaknili za posteljo in naredili prostor za drugi vrhunec večera – podelitev nagrade.

In res, igra v predstavi, ki jo imenujemo življenje, je čudovita. Ne glede na vzpone in padce. Ne glede na veselje in žalost. Hm. Morda je velika zaradi vzponov in padcev? Zaradi veselja in žalosti?

Kakorkoli, vzporednica med pesmijo in gledališčem je jasna: na velikem odru MGL je prva predstava v sezoni, avtorski projekt režiserja Žige Divjaka (Borštnikov nagrajenec za režijo 2017) in dramaturginje Katarine Morano, drama Sedem dni, skozi življenje »malih ljudi« ponudila vse, kar življenje daje. In jemlje. In če govorimo o gledališču: le malo je takšnih, v katerih ne glede na prostor (beri: veliki oder, Mala scena, Studio MGL) skoraj vedno pripravijo veličastne predstave. Ja, lahko jih preštejemo na prste ene roke. Mednje zagotovo sodi Mestno gledališče ljubljansko.

VRNITEV

In prav zato se gledalci vanj radi vračajo, vselej pa ima še prav poseben čar prva premiera v sezoni: prijatelji, ki so se spoznali v gledališču, se po mesecih »odmora«, ko so igrali »le« »vloge« v svojem svetu in življenju, znova srečajo. In snovi za pogovor ne manjka. No, dodatno snov vedno doda predstava … in po prvi predstavi tudi tradicionalna podelitev nagrade za najboljšega ustvarjalca, za njegov izjemen umetniški dosežek. »Odločitev komisije je bila težka. In bila je lahka …« je razložil predsednik komisije Gregor Butala – in predal nagrado Juretu Henigmanu, ki je v minuli sezoni ustvaril izjemne vloge v predstavah Mercadet ali Poslovni človek, Tih vdih in Tartuffe. In Jure je nagrado prevzel ganjeno … no, skoraj na robu solz. Jap, Jure je izjemen igralec. In na koncu še en začetek: prva predstava v sezoni na Mali sceni bo Dragi, doma sem. Kar je vsekakor že nova zgodba …

vito tofaj
Nagrajenec, igralec jure Henigman